avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantier
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantier

Buna seara!
Avem la asociatia noastra de proprietari o situatie ciudata: avem un locatar cu o restanta de peste 4200 RON. OK! Nimic nou pana aici! Ii vom trimite somatii, iar daca nu v-a plati nici asa il vom actiona in instanta. Bun! Insa acest locatar are locuinta girata la o banca. Sa zicem ca ajungem in instanta, ce se intimpla daca asociatia cistiga? Ce v-a putea recupera din restante daca apartamentul este girat la banca? Locatarul consuma apa ca un nesimtit: 15 mc apa caldasi 6-8 mc de apa rece pe luna. Pana sa-l actionam in instanta, nu i se pot sigila contoarele de apa pentru a nu mai consuma atita apa pe care o platesc vecinii din bloc si nu el?? Ce masuri pot fi luate contra unui asemenea locatar??
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:21, 13 August 2010
Probabil vreti sa spuneti ca locuinta lui este ipotecata la banca.
Nu, nu este niciun impediment. Asociatia isi poate cere drepturile in instanta si aceasta va hotari executarea silita daca proprietarul nu va putea plati pana la terminarea procesului. 4200 lei nu e o suma care sa nu poata fi recuperata.

Cat despre deconectare de la instalatii, probabil va referiti la apa calda, caldura si gaze....pentru ca de apa rece nu poate fi vorba intrucat s-ar ivi probleme de higiena si sanatate publica in scara respectiva, cel putin. Se poate face daca conditiile tehnice o permit si asociatia are o ordonanta judecatoreasca ceruta/hotarata in timpul procesului.
Nu contoarele trebuie sigilate, acestea sunt deja sigilate la toata lumea, ci robinetele.
O simpla sigilare a instalatiei nu ar fi eficace deoarece, daca in conditiile astea consuma atata apa, ce l-ar putea impiedica atunci sa desigileze robinetele si sa consume in continuare?
Dupa obtinerea unei hotarari definitive in instanta, cu ajutorul executorului judecatoresc se poate scoate apartamentul la licitatie. Din banii incasati prin vanzare, asociatia recupereaza suma stabilita de instanta iar banca poate sa-si recupereze creditul acordat daca proprietarul nu aduce alt imobil in garantie.

Daca exista posibilitatea tehnica, puteti sa-i sistati furnizarea oricarei utilitati (apa, gaz...). Ganditi-va ca orice furnizor de utilitati are prevazut in contract faptul ca daca nu se achita factura in timp de maxim xx zile se sisteaza furnizarea. Asa se intampla la energia electrica indiferent ca e vara sau iarna. La fel la telefon. La gaz. Dar si la asociatii furnizorul poate inchide robinetul pe intregul bloc. Au fost cazuri concrete discutate chiar aici pe forum. Si nu-l intereseaza pe furnizor de igiena fiecaruia. Apoi nu sta furnizorul sa astepte vreo hotarare judecatoreasca. Nu s-a respectat termenul de plata a facturii, intai se penalizeaza, apoi se notifica si apoi se opreste apa.
Asa procedati si dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)
Cote de intretinere bodnar bodnar Buna ziua , Ma bucur nespus de mult ca am gasit acest forum , am si eu o problema si poate puteti sa ma ajutati . Intrebare : 1. o firma care isi desfasoara ... (vezi toată discuția)
Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite cetateanul cetateanul Buna ziua stimati avocati! Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza ... (vezi toată discuția)