delfran a scris:
Sa va prezint succint situatia:tata a avut un apartament in Buc si probabil ceva bani in conturi, certificate de investitor si de trezorerie.Eu si sora mea , ambele locuim in strainatate,suntem singurele mostenitoare.Cum se procedeaza cu succesiunea?Ce acte ne trebuie , in cat timp trebuie facuta(unii spun 6 luni ,altii 1 an pt a nu plati taxa de timbru;unde gasesc cat sunt aceste taxe succesorale si de timbru? Pot face cuiva procura sa se ocupe si ce fel de procura ?
Altceva:sora mea nu vrea sa vanda apartamentul ;eu doresc sa vand si va intreb ce spune legea romana:e obligata sa-mi achite jumatate in cazul in care nu vrea sa vanda?
Multumesc anticipat.
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitata de catre mostenitorii celui decedat.Dezbaterea succesiunii are loc la biroul notarului public in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, la ora stabilita si comunicata prin citatie mostenitorilor. Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).