avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie si salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie si salar

Buna ziua. As vrea sa va intreb daca o peroana a iesit la pensie la cerere in martie 2010 mai are voie sa se angajeze ? ce fel de contract are voie sa incheie cu angajatorul ?
Cel mai recent răspuns: Theostat , utilizator 12:37, 19 August 2010
poate incheia conventie civila.
poate avea si c.i.m.
1. Toate pensiile se acorda la cerere.
2. Daca este vorba de pensie pentru limita de varsta o poate cumula cu orice fel dealte venituri.
3. Daca este vorba de pensie anticipata sau anticipata partiala, posesorul acesteia nu poate avea contract individual de munca, nu poate fi functionar public, nu poate fi membru cooperator al unei organizatii mestesugaresti. Orice alt venit, in afara de cele de mai sus, poate fi cumulat cu pensia.
In cazul pensiei anticipate/anticipate partial nu poate incheia contract sau conventie decat daca solicita suspendarea pensiei.
pneagu a scris:

In cazul pensiei anticipate/anticipate partial nu poate incheia contract sau conventie decat daca solicita suspendarea pensiei.

1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, se poate cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
3. Adica poate cumula pensia cu venituri din conventiii civile de prestari servicii.

Alte discuții în legătură

Conventie civila say say O persoana pensionata anticipat poate incheia o conventie civila de prestari servicii cu o firma privata in baza prevederilor Codului Civil, in calitate de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial PD PD Doresc sa ma pensionez anticipat la 55 ani 35 ani de lucru si sunt femeie. Vreau sa stiu cum pot sa fac administratie la blocuri, am atestat de administrator ... (vezi toată discuția)
Tipuri de contracte pentru complentarea venitului la pensie anticipata partial mariadracea mariadracea Sunt pensionata cu pensie anticipata partiala si doresc sa-mi completez venitul. Stiu ca nu pot lucra cu contract individual de munca. Ce tipuri de ... (vezi toată discuția)