avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recuperare sume cuvenite - concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recuperare sume cuvenite - concediu maternitate

Buna ziua,

Doresc sa stiu ce se intampla in situatia in care angajatorul nu are bani pentru a-mi plati indemnizatia cuvenita pe perioada concediului de maternitate ( pre si postnatal ).
Stiam ca angajatorul isi recupereaza sumele achitate angajatei aflate in concediu de maternitate, m-ar interesa daca exista o maniera de a-mi fi achitate mie aceste sume direct de catre FNUASS.
Cel mai recent răspuns: m1ha1.blogs , utilizator 20:26, 16 August 2010
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Asadar luati legatura cu Casa de Sanatate si cereti sa aplice legea.
Amcunostinta de aceste reglementari, insa asta nu ma ajuta cu nimic. In acest moment eu sunt singurul angajat si sunt platita din ce produc, cand am sa intru in concediu ( maxim 2 luni ) societatea nu va mai produce nimic. Pe mine ma intereseaza cum pot incasa sumele cuvenite pe care in final le suporta statul chiar daca angajatorul vireaza sumele.
In cazul meu nu va fi un refuz nejustificat de plata din partea angajatorului iar in situatia in care nu achita deoarece nu este solvabil nu poate fi sanctionat.

Deci pot sau nu sa fac ceva sa incasez banii direct de la stat?
Tot cu Casa de Sanatate trebuie saluati legatura, poate se aplica urmatoarea prevedere din OUG 158/2005:
Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
...
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
luiza2023 a scris:

Buna ziua,

Doresc sa stiu ce se intampla in situatia in care angajatorul nu are bani pentru a-mi plati indemnizatia cuvenita pe perioada concediului de maternitate ( pre si postnatal ).
Stiam ca angajatorul isi recupereaza sumele achitate angajatei aflate in concediu de maternitate, m-ar interesa daca exista o maniera de a-mi fi achitate mie aceste sume direct de catre FNUASS.


vroiam doar să vă informez că alături de indemnizaţia de maternitate primită de la stat, primiţi şi cuantumul rămas de la angajator astfel încât în mână veţi primi valoarea întregului salariu pe perioada concediului de maternitate.

compensare: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
m1ha1.blogs, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal marinake marinake Buna seara, va rog sa ma sfatuiti in luarea unei decizii: am lucrat timp de un an jumatate la un cabinet stomatologic ca si asistenta medicala, in luna ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,din data de 1 aprilie am intrat în concediu prenatal, ... Anacostache Anacostache Bună ziua,din data de 1 aprilie am intrat în concediu prenatal, astăzi trebuia să incasez banii dar patronul mi-a spus că nu îmi dă nimic până nu ia ... (vezi toată discuția)