avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incarcare factura apa si canal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incarcare factura apa si canal

Buna, la toata lumea.
Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs.
Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, incarcate, pe langa apa pe care fiecare o consuma, canalizarea aferenta, s-au adaugat rubricile apa rece distributie, cat si canal distributie. Aceste rubrici adauga pe langa consumul declarat, de fiecare proprietar, un alt consum care este mai mare decat consumul declarat. De exemplu : un apartament a consumat si declarat 9 mc. apa, iar la rubrica apa rece distributie, s-au facturat in ca 10,5 mc. apa, in total cele doua rubrici arata un consum de 19.5 mc. apa rece. La canal situatia este identica.
Cand am intrebat la servicii comunale, m-i s-a raspuns ca este diferenta de declarare a indexului de la apometru din apartamente, si apometrul general din scara.
Consider ca este o diferenta de la indexul citit de la apometrele din apartamente, si cel general din scara blocului, iar serviciile comunale s-au grabit sa puna aceasta diferenta la plata la fiecare proprietar/membru al apartamentului.
La un apartament unde locuiesc 3 persoane s-a incarcat factura cu 32 lei, aproximativ 10 lei de persoana.
Sunt si apartamente care nu au apometre si platesc in sistemul pausal, si la fel peste suma calculata in mod curent, s-a perceput o suma suplimentara.
Daca a-ti intalnit o situatie asemanatoare ce solutie a-ti gasit ?
Cel mai recent răspuns: ToaderConsultanta , utilizator 21:18, 18 Ianuarie 2022
Diferenta de index poate sa aiba mai multe cauze, printre care:
1. Proprietarii nu declara corect consumul
2. Data in care proprietarii declara consumul este mult decalata fata de citirea de la furnizor.
3. Exista o avarie dupa contorul de bransament, iar administratorul ar trebui sa verifice tevile.
Din ce ne-ati spus reiese ca la apartamentele fara apometre nu se calculeaza consumul in sistem pausal, ci fie este unul estimat, fie s-a decis un anumit numar de metri cubi pe persoana. De ce spun asta? Pentru ca, daca acest consum ar fi fost calculat in sistem pausal, cei cu contoare nu ar mai plati nimic in plus.
@antonela,
Din cate spuneti dv, blocul are un apomertu general. Furnizorul citeste acel apometru si intocmeste factura catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari prin comitetul executiv ales de dumneavoastra stabilesc modul de citire a apometrelor din apartamente, modul de repartizare a diferentelor de apa...
Furnizorul nu se ocupa de consumul fiecarui apartament si nu factureaza, cum spuneti dv, fiecarui proprietar. Nu cred ca "proprietarii au primit facturile la servicii comunale" din moment ce aveti un apometru la intrarea in bloc.
Cei din conducerea asociatiei ce explicatii v-au dat?
Pana in octombrie 2009 plateam foarte mult la pierderi la apa rece cu toate ca la subsol nu avem apa. Am facut o sedinta cu locatarii blocului (nu suntem constituiti in asociatie), am constituit ad-hoc o comisie de citire a apometrelor. in acea seara nu-si mai gaseau toti factura din luna precedenta si nu am putut afla in acea seara unde era problema. Am facut o plangere la asociatia Ecoaqua Oltenita si am cerut un control, iar echipa de verificare a fost formata din incasatoarea firmei, un specialist al firmei si un loctar din bloc. Atunci s-au reglat problemele. 6 luni la rand nu am mai avut pierderi. In aprilie am depistat ca in factra apar iar pierderi si am mers sa verific. Am constatat ca una din familii figura cu un consum pe acea luna de 0 mc (familia este formata din 4 adulti cere nu au lipsit din localitate). Am facut din nou plangere si de data aceasta conducerea societatii i-a luat parte angajatei care trebuie sa faca citirile. Au trecut alte doua luni in care nu am mai inregistrat pierderi si acum cand au adus facturile pentru luna iulie apar iarasi pierderi.
Societatii ii convine situatia. Pe diferentele dintre apometrul general si suma apometrelor individuale incaseaza suma de doua ori. O data cand consumatorii platesc facturile lor si a doua oara cand consumatorul care avea 0 mc intr-o luna ii deschide incasatoarei si aceasta ii citeste indexul. Evident acesta va reprezenta consumul pe 2 sau 3 luni ... depinde cate luni nu a mai fost vizitat de angajata si el nu a dat telefonic indexul.
Ma intreb daca refuz sa platesc cota parte din pierderi, care se distribie proportional cu consumul propriu, ce mi se poate intampla?
Sau ce ar mai trebui facut?
@sdiana65,
Aveti dreptate, aceasta situatie regasindu-se in mai toate as. prop., acest lucru generand unele dintre cele mai spinoase probleme ale traiului la bloc - pe noi ducandu-ne cu gandul sa renuntam la apometre (temporar) sa vedem cum merge treaba.
Oricum, este indicat ca asociatia dvs. sa-si conceapa un regulament propriu privind modul de lecturare a apometrelor, repartizarea diferentelor de apa rece si calda care in mod ineret apar. In acel regulament trebuiesc facute propuneri concrete privimd masurile pe care asociatia le ia impotriva proprietarilor care din diverse motive nu prezinta consumul real la asociatie (autolecturare) sau nu permit accesul asociatiei la actiunile de verificare a instalatiei comune.
La noi, in cazul in care proprietarul da dovada de rea-vointa este trecut cu consumul in pausal (7mc AR/pers. si 3mc ACM/pers.) - regulamentul fiind discutat si aprobat in AG a proprietarilor.
Din cate stiu la rubrica Documentelor pentru as. prop. de pe prima pag. a forum-ului, gasiti un astfel de regulament aplicat la una din asociatiile din Iasi. Nu este obligatoriu sa-l folositi in aceasta varianta, insa va puteti inspira...
Succes!
Multumesc mult!
Noi nu suntem constituiti in asociatie de proprietari si nici nu avem o sansa ca intreprindem acest lucru. Blocul are o singura scara cu 12 apartamente si pentru ca sunt printre familii si rai platnici ceilalti proprietari refuza constituirea in asociatie. Cu chiu cu vai reusim sa ne strangem la cate o sedinta (cel mult 7 din 12) si cu mari greutati mai putem efectua cate o mica reparatie.
Cred ca am sa convoc o sedinta in care am sa propun ideea sugerata de dvs. (de fapt in raspunsul primit de la Ecoaqua si ei propuneau aceasta idee ca posibil mod de conlucrare cu ei). Am sa fac si acest lucru, cu toate ca nu sunt platita. Ma ingrozeste ideea ca daca nu face nimeni nimic ajungem iarasi sa ni se taie din utilitati.
Sper sa gasesc intelegere!

Alte discuții în legătură

Pausalul ank 1 ank 1 Anca , Braila Va rog ,sa ma lamureasca si pe mine cum este cu pausalul la apa rece(apa calda nu este la bloc).Stau singura intr-o garsoniera de un an de zile ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Bloc nou cu trei apometre principale marinicafarafrica marinicafarafrica Buna tuturor. De curind am aflat ca avem la bloc nou de 7 luni pierderi de apa de 800 mc. Noi avem ca orce bloc cite un apometru principal la fiecare scara , ... (vezi toată discuția)