avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Daca nu am actul de identitate la mine pot fi amendat?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Daca nu am actul de identitate la mine pot fi amendat?

sunt foarte curios daca atunci cand ma legitimeaza un organ al politiei,eu fiind in calitate de pieton,si nu am actele de identitate asupra mea pot fi sanctionat cu amenda contraventionala? nu se poate da prin statie verificarea datelor?
Va multumesc si sper sa postati aici cateva raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 15:42, 19 August 2010
Nu, de ce sa va amendeze ? Pentru ca n-aveti cartea de identitate la d-voastra? Pentru asa ceva, din cate stiu eu, nu exista stabilita nici o sanctiune.
Art. 2, pct. 33 din Legea 61/1991 republicata:
" Constituie contraventie [...] refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;"
Refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale ori refuzul de a se legitima cu actul de identitate este una iar faptul ca nu am actul de identitate la mine cu totul altceva. Cele doua nu se pot confunda deloc.
Interesant! Adica pot pastra cartea de identitate sub saltea, iar daca sunt legitimata si spun "imi pare rau, domnule politist, am uitat actul de identitate acasa", nu pot fi sanctionata contraventional, pentru ca nu exista baza legala...
Eu credeam ca daca organu' ti-o cere, trebuie sa te legitimezi! Daca esti uituc, platesti! Iar daca te consideri victima unui abuz, faci plangere/contestatie/reclamatie...:-/
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
yvk, utilizator
Obligatia de a avea actul de identitate asupra ta exista doar atunci cand persoana are o anumita calitate , cum ar fi de exemplu : conducator auto . In rest , nu e nimeni obligat sa aiba actul de identitate asupra sa , in caz de legitimare avand doar obligatia de a furniza datele sale de identitate organului de control ptr verificarea in baza de date .

Alte discuții în legătură

Pt ca nu m-am legitimat la cererea agentului de politie am primit amenda marian86 marian86 ma aflam an drum spre casa cand patru agenti de politie mau oprit pe strada fiind o ora tarzie 12 noaptea acestia sau prezentat si mau obligat sa ma legitimez ... (vezi toată discuția)
Politia locala. legitimare. gab93 gab93 Salut, Noaptea (ora 3) asta am iesit pur si simplu la un non-stop sa-mi iau un energizant. Surpriza, am fost oprit de politia locala si mi-au cerut sa ma ... (vezi toată discuția)
Refuz legitimare politie! B_Andrei B_Andrei [b]1.[/b] Ce se poate intampla daca refuz sa ma legitimez in fata unui agent de politie/jandarmerie pana la absurd, adica la sediul politiei sa nu le spun ... (vezi toată discuția)