avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,

Va rog sa-mi comunicati care sunt caile prin care il pot determina pe angajator sa nu ma mai oblige sa stau ore suplimentare la serviciu. Aceste ore sunt platite doar partial, (acum ni s-a promis ca nu se vor mai plati) nu exista acordul meu scris pentru ore suplimentare, nu primesc zile libere. Iar uneori se intampla sa lucrez si 12 ore pe zi.
Suntem amentitati cu datul afara. Si ni se mai spune sa fim multumiti ca ne primim amaratul de salariu la timp.
Practic putem vorbi de ceva gen sclavagism. Nu se mai poate in acest fel. Drepturile imi sunt incalcate cu nerusinare.
Astept raspunsul Dvs.
Multumesc anticipat

Cu stima,
Alina V
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:55, 17 August 2010
Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, respectiv 40 de ore.
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu exceptia cazului de fortă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecintelor unui accidente.
La solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua muncă suplimentară fără a se depăşi durata maximă legală a timpului de muncă stipulată la art.111 din Codul Muncii, respectiv 48 de ore pe săptămână. Efectuarea de muncă suplimentară peste limita stabilită mai sus este interzisă.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite, în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În aceste conditii, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 30 de zile, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, a contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Procedura cea mai simpla: dupa fix 8 ore 'rupeti poarta'. S-ar putea sa nu le convina si sa va ceara chiar ei sa ramaneti la ore suplimentare.
Sesizati ITM pentru nerespectarea Codului muncii si a CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara mario0145 mario0145 este legal sa muncesc peste 250 de ore lunar?am programul de 12 cu 24 (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare carpaho carpaho daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)