am un amic care este amenintat de persoana cu care a stat in casa mai multi ani in concubinaj, fara acte.
Acum vreo 10 ani el avea nevoie de ceva bani ca sa-si poata cumpara partea de apartament de la fostul sot al nevestei sale care a murit. Apartamentul fiind pe numele nevestei care a murit si al ex-sotului acesteia. S-a combinat cu o tipa care aia ia dat niste bani si cu ce mai avea el a reusit sa-i plateasca partea acelui om.
Dupa vreo 8 ani el s-a despartit de fata asta care ia dat bani. Casa este pe numele lui cu acte in regula, nu are nici un act cu acesta persoana ca ar fi primit ceva de la ea, dar ea il ameninta ca-l da in judecata ca vrea jumate de casa. El ia propus sa-i dea banii inapoi care i i-a dat atunci pentru ca este corect, dar ea zice ca nu vrea ci ca sa-i dea jumate de casa sau contravaloarea acesteia .
Are femeia vreo sansa in justitie sa scoata ceva de la el ?
In opinia mea, concubina nu are decat un drept de creanta impotriva amicului dvs.
Aceasta poate sa solicite obligarea debitorului (amicul) la restituirea sumei imprumutate, eventual actualizate cu indicele de inflatie.
Dreptul de creanta este prescris.(s-au scurs trei ani de la nasterea dreptului , asa incat instanta de judecata nu mai poate fi sesizata).
Am putea discuta si de o donatie sub forma darului manual , daca a existat intentia de a va sustine material, in vederea edificarii constructiei, si , in atare situatie, aceasta nu mai poate pretinde suma de bani inapoi.
la casa nu are niciun drept. apoi, trebuie sa probeze ca i-a dat banii.. in final instanta decide daca are sau nu, vreun drept de a mai cere suma inapoi
Da, in primul rand ar fi trebuit sa dovedeasca ceea ce ar fi fost foarte greu.
In plus, asa cum a zis Ioana a operat termenul de prescriptie de 3 ani.
Totusi, in astfel de cazuri am impresia ca instanta nu invoca din oficiu exceptia cu privire la prescriptie ceea ce ar insemna ca ar trebui sa va angajati avocat pentru a va apara corespunzator.
Prescriptia poate fi intrerupta si in conditiile in care ar dovedi ca s-au dat banii ar putea dovedi mai multe...