avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... noul angajator mi-au facut o oferta sin in timp ce imi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

noul angajator mi-au facut o oferta sin in timp ce imi faceau dosarul de angajare si-au retras oferta fata de mine si m-au lasat fara fara loc de munca!!

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in situatia urmatoare:
acum o luna eram un salariat la o firma,intre timp mergeam la interviuri pentru un post mai bun....am fost acceptata la o firma mai buna,pe un salar mai mare....m-aau sunat sa vin sa-mi prezinte oferta (salariu,locatia unde trebuia sa lucrez,program,etc)si m-au intrebat cat de repede pot incepe la ei....
asta era in ultima sapt din iulie 2010....mi-au zis sa-mi dau demisia incepand cu data de 6 aug. acolo ca sa incep cu data de 9 la ei....si sa nu am in acest fel pauza pe cartea de munca...
am semnat oferta.am semnat o declaratie prin care spuneam ca nu am rude in aceasta firma,si o declaratie prin care eram intrebata daca am fost in ultimii 10 ani sanctionata la vreun loc de munca....am mentionat ca am fost o data sanctionata 10 % din salariu la un fost loc de munca....
l-am intrebat atunci pe d-ul dir. care imi dadu-se oferta spre semnare,daca datorita faptului ca am avut o sanctiune in trecut ar putea sa-mi creeze probleme la angajare........si mi-a zis sa stau linistita ca v-a fi ok,sa merg sa-mi dau demisia mai repede ca sa incep cat mai repede lucrul in firma lor..
am mers 2 saptamani in cadrul firmei pt acomodare,sa invat produsele ce urma sa le vand,etc....in acest timp tineam legatura prin telefon cu dep. personal ca sa-mi puna la punct dosarul de angajare.....m-au intrebat de sanctiunea din trecut,le-am povestit despre ea,le-am pus la dispozitie si o copie dupa sanctiune....numai sa mearga treaba mai repede sa ma apuc de treaba oficial.
initial mi s-a spus ca contractul meau va incepe de pe 6 aug,apoi pt ca au ajuns actele mele cam tarziu la personal la bucuresti se va ma intarzia o saptamana adica 16 aug pt procesarea actelor....am zis ca-i ok si cu o sapt lipsa pe cartea de munca nu oi muri....
luni pe 16 aug cand m-am prezentat la servici si asteptam sa-mi vina contractul de munca sa-l semnez si sa intru in normal la acest nou angajator,ma trezesc cu telefon de la personal de la bucuresti ca ei RETRAG OFERTA FACUTA deoarece acea sanctiune pe care eu am primit-o in trecut lor li se pare destul de grava si daca acea situatie avea loc in firma lor eu nu scapat doar cu sanctiune ci cu mult mai mult.....si ca le pare rau.....
ok,si eu ce fac acum?M-AU PUS SA-MI DAU DEMISIA DE LA FOSTUL ANGAJATOR....am fost sincera ,am specificat ca am avut o sanctiune in trecut(de la acea sanctiune eu am mai avut un angajator si nu am avut nici o problema)le-am pus la dispozitie o copie..am fost transparenta din acest punct de vedere............
D-VOASTRA CE PARERE AVETI DE ACEASTA SITUATIE???? E LEGAL? E NORMAL?
Cel mai recent răspuns: m1ha1g , utilizator 21:04, 20 August 2010
Nu pare ca firma a procedat moral, nici normal, si nici ... legal: asta cu anumite rezerve.
Nu-i nelegal ce au facut, doar ca trebuie sa va plateasca daune proportionale cu prejudiciul pe care vi l-au adus si pentru munca prestata, asta daca puteti dovedi ca ati avut o oferta de la ei pe care ati acceptat-o si pe care ei mai tarziu au retrs-o.

Pe de alta parte, nu este legal faptul ca v-au primit la munca timp de doua saptamani fara forme legale. Se cheama munca la negru, si poate atrage amenzi mari pentru firma, si obligarea sa incheie cu dvs. un contract de munca.

Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
smeagull, utilizator
da,am oferta printata semnata de mine,director si de dir. de la resurse umane
am fost astazi la ITM si persoana cu care am stat de vorba mi-a spus ca nu prea am ce le face pt ca nu am semnat inca nici un contract cu ei dar daca vreau pot sa-i actionez in instanta (jurisdictia muncii)fara nici un fel de taxa ,se primeste un raspuns destul de repede......eventual sa le cer daune....
In acest caz trebuie sa va ganditi la cele doua varinate de care v-am spus mai sus:

1. actionarea firmei in judecata pentru "retragerea intempestiva a ofertei de a contracta". este o problema civila, un litigiu in care veti putea cere daune pentru pagubele care v-au fost provocate.
din pacate, fiind litigiu civil, va trebui sa platiti taxe de timbru si sa dovediti tot ce veti sustine si veti cere (ca e existata o oferta, ca a fost retrasa intempestiv, cuantumul daunelor)

2. plangere la ITM pentru munca la negru, si primirea dvs. la munca fara sa va fi declarat, in care sa cereti: salariul pentru ce-ati lucrat, incheierea unui contract conform ofertei (asta nu cred sa obtineti, dar puteti cere), si completarea cartii de munca, a vechimii etc.
-----
update dupa ultimul mesaj: functionara ITM are si nu are dreptate: eu nu consider ca puteti obtine daune daca ii dati in judecata pe "dreptul muncii", pentru simplul motiv ca ... nu avti contract de munca.
trebuie sa il dati in judecata in civil, unde regulile sunt altele.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
smeagull, utilizator
maramovero a scris:

am fost astazi la ITM si persoana cu care am stat de vorba mi-a spus ca nu prea am ce le face pt ca nu am semnat inca nici un contract cu ei dar daca vreau pot sa-i actionez in instanta (jurisdictia muncii)fara nici un fel de taxa ,se primeste un raspuns destul de repede......eventual sa le cer daune....


am impresia că oamenii ăştia de la ITM sunt puşi acolo doar să dezarmeze angajaţii. Cică ei nu pot face nimic.

Alte discuții în legătură

Angajata fara acte anabv anabv Buna. Lucram la o firma si am aplicat pe un site la alte 2 joburi. M-au acceptat amandoua. Mi-am dat demisia de la primul loc de munca si am refuzat ... (vezi toată discuția)
Pus sa imi dau demisia pentru angajare si apoi sunat ca postul este blocat andreea1824 andreea1824 Buna ziua ! Am fost chemata de firma Leroy Merlin la interviu pe post de manager si le-am trecut pe toate, inclusiv pe cel cu directorul de magazin. Am mers ... (vezi toată discuția)
Reclamatie itm papickads papickads Buna ziua, Lucrez de 7-8 luni de zile ca sofer profesionist international , la o firma care nu vrea sa imi faca angajare. De 1 luna de zile figurez ca ... (vezi toată discuția)