avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajata fara acte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajata fara acte

Buna.

Lucram la o firma si am aplicat pe un site la alte 2 joburi.

M-au acceptat amandoua. Mi-am dat demisia de la primul loc de munca si am refuzat oferta unei firme. Angajatorul mi-a spus ca nu e nicio problema ca de luni sunt angajata lui si ma plateste. M-a chemat la servici de luni si am lucrat pana joi. Cand i-am zis sa imi trimita contractul mi-a trimis unul gol si necompletat. Joi dupa 4 zile de munca m-a anuntat printr-un mesaj pe telefon ca nu mai are nevoie de serviciile mele. Isi gasise pe altcineva si ii dadea un salariu mai mic.

Ce pot sa mai fac in situatia aceasta?

Nu e ilegal ca persoana juridica sa permiti unei persoane sa lucreze intr-un loc public fara forme legale?

Va rog ajutati-ma cu un sfat.

Multumesc frumos



Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:43, 24 Iulie 2012
Munca la negru este sanctionata contraventional de catre ITM ...

Art.16 C.mun:
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
...

Art.260 C.mun.:
Art. 260. [contraventii: enumerare, constatare si sanctionare]
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

In acest sens, puteti depune o sesizare la ITM.
categoric este ilegal numai ca tu nu trebuia sa te duci sa lucrezi fara semnarea contractului de munca in prealabil
acum nu stiu in ce masura poate fi tras la raspundere pentru situatia ta
daca formularul pe care ti l-a trimis are stampila unitatii poate rezolvi ceva

in alta ordine de idei daca a procedat asa cu tine inseamna ca nu sunt seriosi si pot avea mai multe cazuri de munca la negru asa ca te poti duce la ITM sa le faci o sesizare si sigur o sa ii usture in fund :thumbup:

Succes pe mai departe si paote ne tii la curent
Si lucratorul care a acceptat sa lucreze la negru este pasibil de amenda, pe care o poate aplica tot ITM-ul...

Neplacut este faptul ca dvs. ati renuntat la un loc de munca si ati refuzat o alta oferta de angajare, deoarece ati avut o oferta de la acest ultim angajator, cel neserios.
Daca situatia de mai sus o puteti dovedi cu acte (mai ales ca angajatorul neserios v-a trimis o oferta scrisa si v-a primit la munca 4 zile), si daca aveti nervi si bani sa intrati intr-un proces, il puteti da in judecata pe ultimul angajator pentru retragerea intempestiva a ofertei de a incheia contract de munca. Este un proces civil, in care puteti obtine unele daune, dar acre presupune sa aveti probe si sa faceti in avans unele cheltuieli.
Este un litigiu de munca si nu un litigiu civil, astfel incat nu v-a plati taxe judiciare ...
Este foarte posibil ca in cazul de mai sus sa se initieze doua tipuri de litigii, sau acelasi proces sa fie vazut de unii ca litigiu civil, iar de altii ca litigiu de munca.

Eu sunt de parere ca, pentru retragerea intempestiva a ofertei de a contracta, litigiul este exclusiv civil. Asa ar fi logic, din moment ce litigiile de munca se poarta in jurul unui contract de munca incheiat, ori reclamantul pretinde daune tocmai pentru ca nu s-a incheiat un contract de munca.

Daca insa reclamantul merge pe ideea muncii la negru, atunci nu mai poate pretinde ca s-a retras oferta de a contracta, ci poate doar sa conteste o concediere ilegala (cred...).
Pe mine unul m-ar avantaja mai mult litigiul in civil simplu, pentru ca daunele sunt mai usor de cuantificat acolo (salariile la care am renuntat, inmultit cu cateva luni ... )

In fine, posibil si ca initiatorul topicului sa se concentreze mai mult pe gasirea unui alt loc de munca decat pe razbunat pe patronul neserios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul angajator mi-au facut o oferta sin in timp ce imi faceau dosarul de angajare si-au retras oferta fata de mine si m-au lasat fara fara loc de munca!! ContSters163138 ContSters163138 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in situatia urmatoare: acum o luna eram un salariat la o firma,intre timp mergeam la interviuri pentru un post mai ... (vezi toată discuția)
Cind reclami pe angajator silviu35 silviu35 CIND reclami la ITM si cind primesti scris ca angajatorul a fost sactionat si nu e trecut suma amenzi conform legi ca a fost sactionat ITM nu e obligat sa ... (vezi toată discuția)