avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte

Detin un teren de 4000 mp in intravilanul unei comune pe care doresc sa contractez cu o firma de constructii realizarea unei case de locuit cu 98.5 mp desfasurati (parter + mansarda), 76 mp utili si 50 mp amprenta la sol. Valoarea terenului plus valoarea casei se pozitioneaza mult sub suma de 380.000 ron.

Avand in vedere cele de mai sus, ce cota de TVA va aplica pe factura firma de la care voi achizitiona la cheie executia casei?
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 22:07, 18 August 2010
Cota redusa de 5% se poate aplica la achizitionarea de la o persoana juridica a unui imobil, cu destinatia locuinta.
Dvs. aveti deja terenul in proprietate. Valoarea terenului nu mai aveti de ce sa o calculati, nu il achizitionati acuma.
Casa nu o cumparati ci veti avea un contract de prestari servicii pentru construirea casei, iar TVA 5% nu se calculeaza numai la achizitionarea imobilului nu si la prestari servicii.
Sau pt. Dvs. vor scrise pe factura casa P+M 1 Buc x pret unitar YY din care net ZZ si TVA 5% ... ?


daca am teren, si fac contract de vanzare cumparare de casa de locuit (casa executata din module ce se executa la furnizor si livrata buna de locuit) care va fi pusa pe terenul pe care il am ce tva platesc la furnizorul de casa ?
in noul cod fiscal care are o multime de modificari, mai este valabil art 140.2.1 din HG 768/2010 - Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
- livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale.
HG 791/2010 - Punctul 140.2 se abrogă
care din cele doua HG este de actualitate?
astept raspuns
cu stima

HG 768/2010 se aplica, cu cota redusa de TVA 5%.
Constructorul trebuie sa dea Ok-ul final pentru ca el factureaza. Sa se consulte cu contabilul lui. Banuiesc ca veti avea o singura factura finala, cu TVA 5%, o factura de avans eventual, care se face tot cu 5%, care se storneaza eventual si apoi se face factura finala cu TVA 5% pe toata casa respectiv suma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la a doua locuinta? irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua.Stie cineva daca la programul a doua casa tva ul este tot de 5%? (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere pentru tva 5% cumparare apartament AnaMariaFilo AnaMariaFilo Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul cumpararii unui aparament care se incadreaza in criterille necesare pentru TVA de 5% ambii soti trebuie sa declare ... (vezi toată discuția)