avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa intru si sa locuiesc in casa parintilor mei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa intru si sa locuiesc in casa parintilor mei

Va rog un sfat; Cum pot sa intru efectiv si sa locuiesc in casa parintilor mei in urmatoarea situatie: In urma cu un an , perioada in care ma aflam in detentie, tatal meu a fost pacalit si a incheiat , la notar, un antecontract de vanzare – cumparare a casei fara acceptul meu ca unic mostenitor si fara ca sa fie dezbatuta succesiunea dupa decesul mamei mele survenit in urma cu doi ani. In luna mai 2010 a decedat si tatal meu si in urma dezbaterii sucesiunii la notar, urmare decesului tatalui si respectiv a mamei mele am primit un certificat de mostenitor pentru locuinta dar cumparatorul nu vrea sa plece din casa si nu i-mi da voie sa intru nici in curte pe motiv ca el a cumparat casa desi nu are contract de vanzare –cumparare a casei ci numai acel antecontract care a fost semnat de tatal meu. Unde sa ma adresez si cum sa procedez ca sa intru si sa locuiesc in casa parintilor mei pentru care am primit de la notar un certificat de mostenitor pentru acea casa pe numele meu ca unic copil al parintilor mei.

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: GherghinaP , utilizator 01:01, 19 August 2010
In primul rand trebuie stiut daca casa era bun propriu al tatalui sau bun comun al sotilor.
Daca era bun propriu al tatalui acesta putea sa faca ce vrea cu imobilul, pentru ca nu facea parte din masa succesorala a mamei.
Daca era bun comun al sotilor atunci , in urma decesului mamei, prin dezbaterea succesiunbii, dvs deveneati proprietar pe cota de 3/8 din imobil, cota ce nu putea sa fie instrainata de tata fara acordul dvs.
Mai mult decat atat, este vorba de un antecontract, adica o promisiune de vanzare....cxeea ce nu ii da un drept de proprietate cumparatorului.
In aceste conditii, puteti face o actiune de evacuare a acestuia din imobil.
solutia este o actiune in revendicare.
Cu privire la antecontract trebuie vazut daca exista un termen pana la care partile s-au inteles sa incheie actul de v-c la notar. Daca nu exista termen si a trecut mai mult de trei ani de la data incheierii antecontractului, atunci obligatia de a face s-a prescris, prin urmare nu mai puteti fi obligat dvs. sa executati obligatia la care s-a angajat tatal dvs.
Trebuie insa sa stiti ca daca obligatia de a face, asumata prin antecontrat de catre tatal dvs. nu s-a prescris, dvs. ca mostenitor sunteti obligat in executarea acelei obligatii. Promitentul cumparator va poate chema in instanta si sa ceara instante sa dea o hatarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Ar mai fi ceva si anume, pe perioada in care promitentul cumparator poseda bunul, termenul de prescriptie nu curge.
Av.TrifuX-(
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Casa a fost construita in anul 1960, de ambii parintii, conform adresei Consiliului local, adresa care a stat la baza intabularii in CF (in anul 1976), deci in timpul casatoriei parintilor ( care a avut loc in anul 1949) dar in CF casa este trecuta numai pe numele tatalui meu.
In antecontractul de vanzare cumparare a casei se mentioneaza ca ,,partile contractante ne obligam sa incheiem in forma autentica contractul de vanzare cumparare privind intraga cota de proprietate din imobil in termen de un an incepand de la data semnariiprezentului antecontract(15 octombrie 2007)
GherghinaP a scris:

In urma cu un an , perioada in care ma aflam in detentie, tatal meu a fost pacalit si a incheiat , la notar, un antecontract de vanzare – cumparare a casei fara acceptul meu ca unic mostenitor si fara ca sa fie dezbatuta succesiunea dupa decesul mamei mele survenit in urma cu doi ani. In luna mai 2010 a decedat si tatal meu si in urma dezbaterii sucesiunii la notar, urmare decesului tatalui si respectiv a mamei mele am primit un certificat de mostenitor pentru locuinta


partile contractante ne obligam sa incheiem in forma autentica contractul de vanzare cumparare privind intraga cota de proprietate din imobil in termen de un an incepand de la data semnariiprezentului antecontract(15 octombrie 2007)


Fata de cele expuse de dvs. se pare ca antecontractul a fost incheiat inainte de decesul mamei....
In aceste condintii nu se poate retine ca dvs detineti 3/8 din imobil ca si mostenire dupa mama , asa cum am zis in mesajul anterior.
Parintii puteau sa distuna de imobil dupa bunul plac, deci dvs nu aveti nici un drept asupra imobilului. Prin urmare trebuie sa respectati clauzele antecontractului...
introduceti o actiune de evacuare in instanta.

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare GherghinaP GherghinaP Buna ziua, Va rog ajutati-ma, care sunt prevederile legale si daca e posibil care e procedura ca sa fie anulat un antecontract de vanzare cumparare a casei ... (vezi toată discuția)
Subiect: evacuare sau anulare antecontract de vanzare cumparare GherghinaP GherghinaP Buna ziua, Va rog un sfat, care este procedura legala ca sa evacuez cat mai urgent din locuinta parintilor mei un asa zis cumparator, in urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Evacuare sau anulare antecontract de vanzare cumparare GherghinaP GherghinaP Buna ziua, Va rog un sfat, care este procedura legala ca sa evacuez cat mai urgent din locuinta parintilor mei un asa zis cumparator, in urmatoarea ... (vezi toată discuția)