avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj dupa CCC

In prezent sunt in ccc pana la data de 22.09.2010. Ma voi intoarce la serviciu insa in termen de 1 luna postul meu va fi restructurat.Voi primi ajutor de somaj si ce suma? Mentionez ca am o vechime in munca de 18 ani si primesc indemnizatie in valoare de 1100 lei.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:24, 19 August 2010
Se va calcula la momentul respectiv, oricum trb sa tinem cont si de faptul ca ajutorul de somaj sa diminuat cu 15 %.
1. Dupa reluarea activitatii din CCC puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. (de regula este vorba de art.65 din Codul muncii - desfiintarea postului).
2. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
3. Salariul minim brut pe tara este de 600 lei.
4. Dupa ce faceti calculele aplicati o reducere de 15%,conform Legii 118/2010.
5. Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj se iau in calcul 12 luni formate din lunile lucrate dupa CCC si se completeaza (pana la 12) cu lunile lucrate inainte de CCC.
6. Perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza somajul? roxana.alecsa roxana.alecsa Deoarece angajatorul tocmai m-a anuntat ca postul meu s-a desfiintat( eu in ultimii 2 ani am fost in concediu crestere copil), as vrea sa stiu cum se va ... (vezi toată discuția)
Somajul g80 g80 eu sunt in concediu pt cresterea copilului pana in iulie 2010, firma la care lucram nu mai are loc de munca, cit timp iau somaj daca am mai lucrat inainte inca ... (vezi toată discuția)