avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce inseamna persoana disparuta ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce inseamna persoana disparuta ?

Ma aflu in divort cu sotia. Acum 6 luni a luat copilul si a plecat. Din clipa aceea nu l-am mai vazut, si nu stiu unde se afla. I-am declarat disparuti. Unii imi spun ca nu e persoana disparuta fiindca se afla cu mama lui, altii imi spun ca e copil disparut atata timp cat eu nu l-am vazut si nu stiu unde se afla.

Deci pana la urma, ce inseamna persoana disparuta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 27 August 2010

Decretul 31/1954

ART. 16

Cel care lipseste de la domiciliul sau poate fi declarat disparut prin

hotarire judecatoreasca, putindu-se institui curatela, daca a trecut un an

de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata.

decretul 32/1954
Art. 36. - Cererea de declarare a disparitiei unei persoane se introduce la instanta judecatoreasca in circumscriptia careia aceasta persoana si-a avut ultimul domiciliu.

Art. 37. - Primind cererea, presedintele instantei judecatoresti dispune ca, prin organele Sfatului Popular si prin organele Militiei, sa se culeaga cit mai multe informatii cu privire la persoana a carei disparitie se cere a fi declarata.

Totodata, va dispune sa se faca la ultimul domiciliu al acestuia, la Sfatul Popular si prin ziar, publicatii despre cerere, cu invitatia ca orice persoana, care ar putea da informatii pentru solutionarea cererii, sa le comunice instantei.

Presedintele instantei va putea sesiza autoritatea tutelara, de la domiciliul celui a carui disparitie se cere a fi declarat, spre a se face, daca este cazul, aplicarea art. 152 din Codul Familiei referitoare la numirea curatorului.

Art.38. - Dupa trecerea a 30 de zile de la facerea publicatiilor prevazute de art. 37 alin. 2 din prezentul decret, presedintele va fixa termen de judecata, cu citarea partilor. Persoana a carei disparitie se cere a fi declarata se citeaza la ultimul domiciliu; in caz cind a avut un mandatar general, va ficitat si acesta.

Judecata se va face ascultind concluziile procurorului.

Art. 39. - Prin ingrijirea instantei, hotarirea de declarare a disparitiei, ramasa definitiva, se va afisa timp de 30 de zile la usa instantei de fond si a Sfatului Popular al ultimului domiciliu al celui disparut si se va publica in extras intr-un ziar indicat de instanta.

Deasemeni, hotarirea va putea fi comunicata autoritatii tutelare spre a se face, daca va fi cazul, aplicarea art. 16 alin. 1 din Decretul privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.


inca o data, copilul nu e disparut, iar in conditiile date(mama nu vrea sa fie gasita si nu va pemite sa vedeti copilul), fara o hotarare judecatoresca pt un program de vizita sau incredintare,nu aveti ce face,nu va ajuta chiar daca le-ati gasi. (puteti angaja un detectiv pt asta)

Buna explicatia. Deci pentru o persoana disparuta trebuie deschis proces. Bun..
Probabil ce caut eu are alta denumire/termen.

Daca iti lasi copilul la joaca, si dispare de exemplu, sau daca merge sora mai mica la cumparaturi si nu se mai intoarce, cum se numeste chestia asta ? Disparitie sau cum ? Fiindca daca e disparitie, trebuie deschis proces, nu politie.
Pe mine ma intereseaza cum se numeste o persoana care pleaca si nu se mai intoarce, si unde se anunta, si care e termenul corect. Nu-s curios daca vrea sau nu vrea sa fie gasita.

Mai pe scurt, daca cineva lipseste de acasa si nu-l poti gasi, deschizi proces ?!
Pentru ca se pare ca nu se face reclamatie la politie pentru persoana disparuta.
E persoana lipsa sau cum ? #-o
daca sotul meu nu se mai intoarce saracul de la munca, incerc sa-l gasesc pe telefon, mai sun ceva prieteni... nu e de gasit... atunci merg la politie sa declar disparitia lui. politia il cauta
1) il gaseste..infipt pe la o amanta, bineinteles ca nu ma anunta unde poate fi gasit, dar ma anunta ca e in viata si eventual bine sanatos. mai departe, nu am decat sa dau divort sau nu , de el.
2) nu-l gaseste desi il cauta ceva timp. atunci incep proces pt ca el sa fie declarat oficial disparut, ca peste ceva timp sa pot incepe alta actiune sa poata fi declarat decedat si eu sa-l pot mosteni, sau sa beneficiez eu sau copiii mei de pensie de urmas.
cam asa se desfasoara lucrurile.
acum in cazul dvs...ati mers la politie, le-au cautat, le-au gasit.. mai departe e treaba dvs pe latura civila. cand veti avea o hotarare in mana in privinta fetitei, o puteti pune in aplicare cu ajutorul unui executor judecatoresc si politiei
timpul curge in defavoarea dvs
Denumirea corecta este persoana disparuta.
O persoana se declara disparuta la politie si se incearca gasirea acesteia. Procedura este indicata de politie, in sensul ca se incepe cautarea acesteia dupa un nr. de ore de la disparitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deplasarea copiilor in tara si in strainatate c_mircea c_mircea Legea 272 Art. 18 (2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil minor catre tata c_mircea c_mircea Buna ziua. Sunt casatorit de anul trecut, data 10.10.2010. Impreuna cu sotia mea, avem o fetita in varsta de 3 ani, pe care am conceput-o dinaintea ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu AlexAndrei12 AlexAndrei12 Buna ziua! Daca o persoana majora pleaca de acasa, fara sa le spuna parintilor, iar acestia o declara disparuta, cum va proceda politia? Daca persoana ... (vezi toată discuția)