avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare CIM si drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare CIM si drepturi salariale

Buna ziua! Compania la care lucrez a cerut angajatilor sa semneze in alb (fara data, fara semnatura si nestampilata) cererea de incetare a CIM cu acordul partilor, altfel desfaceau contractele individuale de munca prin neprezentare la locul de munca, desi in acea companie nu a mai existat activitate din luna mai, iar cererile de CO si concediu fara plata erau facute pana in luna iunie, mai putin iulie si august, iar angajatii nu au primit un exemplar dupa aceste cereri. Intrebarea mea este daca angajatorul poate incheia CIM datat cu multe luni in urma. Mentionez ca ne-am primit salariile doar ce era pe cartea de munca pe februarie si martie, fara drepturile de autor pe care le am pana la 1 iunie. In plus, dupa ce s-au gandit mai bine, ne cer sa semnam cu preaviz de 15 zile. Daca semnam aceste cereri ne mai recuperam drepturile banesti la zi? Contributiile sociale la pensie, somaj si sanatate vor fi obligati sa le aduca la zi? (acestea nu au fost platite de un an). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 21 August 2010
1. In momentul semnarii unor astfel de cereri salariatii stiau ce inseamna asta si nu trebuia niciunul sa semneze, mai ales ca este ilegala o astfel de solicitare din partea angajatorului.
2. Indiferent de modul in care a incetat CIM salariatul trebuie sa primeasca drepturile banesti pentru munca depusa si cele acordate de lege sau CCM in astfel de cazuri.
3. Contractele de drepturi de autor nu se supun legislatiei muncii ci Codului civil. In aceste contracte scrie si modul de solutionare a conflictelor dintre cei doi semnatari.
4. Retinerea si nevirarea contributiilor la fonduri constituie infractiune conform Legii 19/2000 (art.146-147), Legii 95/1996(art.303-304) si Legii 76/2002 (art.111-112). Dar nu am auzit pana acum de un angajator inchis pentru aceasta (!?).
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)