Sunt mostenitoarea unei case plus pamant intravilan si extravilan impreuna cu sora mea.As vrea sa ii vand sorei mele partea mea casa plus pamant, practic ii cedez ei tot pt o suma de bani.
1. Care este calea mai ieftina judecatorie sau notar?
2. Casa e veche (peste 50 ani ) cat la suta din valoarea pe care i-o voi cere platesc impozit ?
Mai ieftin ar fi in instanta, dar mai repede, simplu si elegant e la notar, mai ales ca va intelegeti amiabil.
Sora va da banii si dati declaratie de renuntare, astfel incat nu mai faceti alte acte, ea isi ia certificat de mostenitor doar pe numele ei.
Impozit platiti nu la vechimea imobilului, ci daca au trecut mai mult de 2 ani de la data deschiderii succesiunii ( data decesului).
Daca s-a emis deja certificat de mostenitor pe numele ambelor, nu aveti ce face in instanta, ci numai la notar: contract vanzare-cumparare, donatie, etc
- Intr-adevar s-a emis un certificat de mostenitor pe numele nostru ,ea decisese sa mearga la judecatorie si sa faca aceeasi treaba pe care ar fi putut sa o faca la un notar ,din motive financiare.
- Cred ca m-am exprimat gersit in legatura cu impozitul , ideea era cat la suta din valoarea imobilului(valoare ce o vom conveni noi) valoreaza impozitul ?De la succesiune au trecut mai mult de 2 ani .
Ati putea sa imi spuneti cam cat costa sa ii fac donatie sau vanzare cumparare ?
Daca fac donatie sau vanzare cumparare ce acte mai implica ?
Va multumesc.
O zi buna.