Sora mea vrea sa imi doneze o casa . Acest act de donatie poate fi atacat in instanta de mostenitorii ei legali ? In ce conditii devine inatacabil, ce trebuie stipulat in acest act?
Trebuie sa se mentioneze faptul ca donatia va fi scutita de raport, lucru de care , in cazul in care actul va fi atacat in urma deschiderii succesiunii , se va putea tine cont ca fiind vointa donatorului.
Si daca eu as dori sa o donez , la rindul meu, sotului meu ( casa fiind obtinuta inaintea casatoriei) poate fi atacat actul de catre mostenitorii mei ? Sau se aplica aceeasi situatie de mai sus?
Stiu ca actul de vinzare -cumparare este mult mai sigur, dar totul se rezuma la bani. Zona este scumpa , si chiar daca suprafata casei nu este mare, taxele sint foarte mari.De aceea ama pus aceasta intrebare, sa vad daca exista o varianta mai ieftina , macar temporar. Daca nu exista , mai astept putin sa mai string bani si sa fac direct act de vinzare cumparare, sa nu-mi mai bat capul cu potentialii mostenitori.
Multumesc pentru raspunsuri !
diferenta de cost o va reprezenta impozitul aferent transferului de proprietate.
fiind vorba de o vanzare intre rude de gradul al II lea codul fiscal permite ca acest impozit sa se calculeze la valoarea declarata de catre parti in act, chiar daca aceasta valoare este inferioara valorii de grila.