avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un act de donatie al unui imobil poate fi atacat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un act de donatie al unui imobil poate fi atacat in instanta?

Sora mea vrea sa imi doneze o casa . Acest act de donatie poate fi atacat in instanta de mostenitorii ei legali ? In ce conditii devine inatacabil, ce trebuie stipulat in acest act?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:48, 16 Aprilie 2010
Trebuie sa se mentioneze faptul ca donatia va fi scutita de raport, lucru de care , in cazul in care actul va fi atacat in urma deschiderii succesiunii , se va putea tine cont ca fiind vointa donatorului.
Si daca eu as dori sa o donez , la rindul meu, sotului meu ( casa fiind obtinuta inaintea casatoriei) poate fi atacat actul de catre mostenitorii mei ? Sau se aplica aceeasi situatie de mai sus?
dar de ce nu faceti vanzare cumparare?
Stiu ca actul de vinzare -cumparare este mult mai sigur, dar totul se rezuma la bani. Zona este scumpa , si chiar daca suprafata casei nu este mare, taxele sint foarte mari.De aceea ama pus aceasta intrebare, sa vad daca exista o varianta mai ieftina , macar temporar. Daca nu exista , mai astept putin sa mai string bani si sa fac direct act de vinzare cumparare, sa nu-mi mai bat capul cu potentialii mostenitori.
Multumesc pentru raspunsuri !
diferenta de cost o va reprezenta impozitul aferent transferului de proprietate.
fiind vorba de o vanzare intre rude de gradul al II lea codul fiscal permite ca acest impozit sa se calculeze la valoarea declarata de catre parti in act, chiar daca aceasta valoare este inferioara valorii de grila.

Alte discuții în legătură

Donatia unui imobil catre un minor marianvieru marianvieru Buna ziua. Doresc o informatie in legatura cu o donatie pe care tatal meu doreste sa o faca copiilor mei minori. Mentionez ca sunt infiata de la varsta de 4 ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare sau donatie adresaramona@yahoo.com adresaramona@yahoo.com parintii mei vor sa imi treaca casa.cum sa procedeze sa fie costurile mai mici si sa fie titlul de propietar inatacabil.ar putea sa-mi doneze casa si ce ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)