Sora mea vrea sa imi doneze o casa . Acest act de donatie poate fi atacat in instanta de mostenitorii ei legali ? In ce conditii devine inatacabil, ce trebuie stipulat in acest act?
de ce nu va doneaza sau vinde sora si dvs si sotului dvs direct, printr-un singur act. actele dintre soti sunt atacabile de catre mostenitori. cred ca ar fi varianta cea mai simpla si mai economica: un singur act prin care deveniti amandoi proprietari.
daca sora dvs. are mostenitori rezervatari , nu este indicata donatia si nici testamentul .
cel mai indicat in cazul dvs. este actul de v-c , cu plata pretului . sau tot astfel, puteti face un act de intretinere cu sora dvs.
Acea casa este facuta cu banii mei. Dar , am facut-o pe numele sorei mele pentru ca eu eram casatorita si nu vroiam ca sotul meu sa aiba vreo cota parte din ea in cazul unui divort ( ceea ce s-a intimplat ).Impreuna cu fostul sot am un copil , care de asemeni nu vreau sa aiba parte la aceea casa, De fapt acum vreau doar sa obtin acte pe ceea ce imi apartine, si in acelasi timp sa gasesc o varianta de a putea lasa casa actualului meu sot ( nu sintem casatoriti legal ) fara ca acel copil ( infiat) din prima casatorie sa beneficieze de ceva.
Numai contractul de vanzare-cumparare va poate fi de ajutor.
Copilul infiat cat si cel rezultat din casatorie (natural), are acelasi drepturi. In cazul donatiei copilul este un mostenitor rezervatar care poate ataca donatia.
asa cum v-am mai spus, pt. ca imobilul sa-i ramana sotului dvs. , in caz de deces al dvs. , intrucat nu sunteti casatorita momentan, puteti face act de vanzare-cumparare cu sora dvs. , sau tot astfel, sora va poate dona imobilul . ( nefiind casatorita ) .
ulterior veti intabula casa pe numele dvs., aceasta devenind bun propriu .
daca veti dori ca in caz de deces al dvs., doar viitorul sot sa beneficieze de acest bun al dvs., puteti face un act de donatie sau testamnet in favoarea sotului .
din pacate , aceste liberalitati vor putea fi atacate in instanta, ulterior decesului dvs.
singura solutie pt. a-l indeparta pe copilul infiat de la succesiunea dvs. , pe viitor, ar fi sa desfaceti actul de infiere .