avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Modificari PFA norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Modificari PFA norma de venit

Buna ziua,
Eu sunt PFA la norma de venit din februarie si muncesc in strainatate! Cum sunt departe de toata nebuneala asta de pe la noi, nu am urmarit exact ce si cum s-a schimbat prin legislatie!
De aceea as dori sa stiu urmatoarele>
1. referitor la contributiile la pensii: eu am incheiat contract cu casa de pensii din momentul in care mi-am deschis PFA-ul, am declarat un venit si platesc 200 RON/luna. S-a modificat ceva?
2. referitor la somaj: nefiind obligatoriu la momentul cand am infiintat eu PFA-ul, nu am fost si pe la ei, deci nu platesc nimic! Acum e obligatoriu? Si daca da, e la norma mea de venit?

Mentionez ca nu mai am si alte venituri (salariu, drept de autor, ...) decat ce realizez prin PFA!

Multumesc mult si imi cer scuze ca nu pot sta sa urmaresc tot ce abereaza astia cand scot legi!

Mihai
Cel mai recent răspuns: livius_sv , utilizator 16:35, 26 August 2010
Urmare a modificarii Codului fiscal de OUG nr. 58/2010, in cazul unei activitati independente pentru veniturile profesionale se datoreaza contributiile individuale: CAS-10,5%, Contributie somaj- 0,5% (care nu mai este optionala ci obligatorie), CASS – 5,5%. S-au aprobat noi modele de declaratii pentru CAS si Contributie somaj, pentru CASS a ramas in vigoare modelul existent pana la 1 iulie 2010.
Contributiile au ca baza de calcul norma de venit sau venitul net lunar/anual conform prevederilor art. 6 din Normele metodologiec aprobate prin HG nr. 791/2010:
ART. 6 (1) Baza de calcul al contribuţiilor individuale, prevăzută la art. III alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, pentru asigurările sociale şi pentru asigurările pentru şomaj o constituie:
a) venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - realizate în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) sau (2);
b) venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională realizate în mod ocazional, în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1).
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate prevăzută la art. III alin. (3) din ordonanţa de urgenţă o constituie cuantumul net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.
Cei 10,5 sunt peste 31,3 din venitul declarat pana acum la pensii ?Omul si-a incheiat pe 31,3.....astia 10,5 sunt peste, sau trebuie sa rezilieze precedentul? Iar venitul la norma, cum se considera lunar, trimestrial, anual ??
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
Bravos, utilizator
@G David: Multumesc pentru raspuns! Deci am inteles ca somajul este de acum obligatoriu! Ce nu inteleg este cum se aplica in cazul meu! Eu fiind la norma de venit, nu am cum sa aplic :
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate prevăzută la art. III alin. (3) din ordonanţa de urgenţă o constituie cuantumul net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului,...

pentru ca eu nu tin contabilitate, nu deduc, etc. Eu am o decizie de impunere de la Finante in baza careia am incheiat contractele cu Sanatatea, Pensiile si in baza careia platesc impozitul! Deci, pentru mine, acea suma din decizia de impunere (adica norma de venit) ar reprezenta baza de calcul pentru somaj!
Si pentru pensii, daca deja am incheiat contractul cu 31,3% ce fac? Il reziliez si inchei altul cu 10,5%? 10,5% din ce? Tot din norma?
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
mihai_cu, utilizator
Prin Normele aprobate de HG nr. 791/2010 nu se fac precizari cu privire la modul de calcul a contributiilor in cazul sistemului de impozitare pe baza normei de venit.
Se face o mentiune privind baza de calcul, la art.6, alin (2) din norme, potrivit caruia, baza de calcul este cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
In acest caz stabilirea contributiilor se va face lunar din o baza de calcul = 1/12 din norma de venit.
Pentru cei care mai sunt interesati de subiect: chiar acum am sunat la ANAF - Asistenta Contribuabili si am intrebat ce si cum! Raspunsul a fost ca baza de calcul pentru Somaj si pentru Pensii este NORMA DE VENIT, iar la Sanatate ramane neschimbat intrucat contractul este incheiat deja la norma de venit!
Asadar cred ca putem lua de bun acest raspuns, fiind obtinut direct de la sursa! Ma rog, cu rezervele de rigoare, dar eu voi depune declaratiile cu norma de venit!
Multumesc pentru raspunsurile primite!

Alte discuții în legătură

a aparut formularul declaratia de somaj Alexandru Suteu Alexandru Suteu Astazi pe site-ul AVOCATNET am citit stirea si am descarcat formularul: \"DECLARATIE privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor ... (vezi toată discuția)
Fara venit realizat in iulie, dar pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea dilema: sunt PFA cu norma de venit si conforme celor spuse de cei de la Casa Nationala de Pensii: \"În cazul ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)