Nu inteleg motivul pentru care angajata a recurs la o asemenea strategie :D mai ales ca iti primea si salariul. Cererea acesteia poate fi respinsa de catre instanta de judecata, intrucat eu nu vad prejudiciul.
"Angajatorul, ca sa scape de ea, a emis o decizie interna mentionand art 48 din codul muncii cf careia gravida este scutita de a presta munca pana la nastere, i se va plati salariul integral, nu i se modifica functia, insa ii este interzis accesul in unitate pana naste si a fost trimisa acasa chiar in ziua in care i s-a dat decizia. in cazul in care nu respecta decizia, aceasta va fi cercetata disciplinar pt abateri grave (asa scrie in decizia interna)"
Speta asta e pentru cartea recordurilor :(
De discriminare ati auzit?
De ingradirea dreptului la munca?
Daca vine la lucru, se va considera abatere disciplinara = ce minte bolnava a putut inventa asta?...:hammer:
Este doar gravida nu si-a pierdut capacitatea de munca total :(...
Ultimul care pleaca, sa stinga lumina:worthy:
Constitutia Romaniei din 2003
Articolul 41 Munca si protectia sociala a muncii
(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII
ART. 5
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
"Nu inteleg motivul pentru care angajata a recurs la o asemenea strategie mai ales ca iti primea si salariul."
DEMNITATE?:rolleyes:
Da Tanjiani, asa a argumentat si angajata: ingradirea dreptului la munca si incalcarea flagranta a drepturilor omului si a constitutiei, prejuduciu de imagine, afectarea vietii de familie, etc
Si eu am cautat spete asemanatoare dar nu am gasit.
Personal sper sa castige pt ca a fost si este bataie de joc. De aceea am si postat acest caz pe forum.
Alti colegi au alte pareri sau au mai intalnit spete de acest gen?
Am intalnit spete similare, insa nu au ajuns in instanta, pentru ca mamicile au fost de acord sa stea acasa.
De altfel, si noi am analizat posibilitatea prin care se poate, legal, ca mamica sa stea acasa si sa ia salariu. Decizia unilaterala a angajatorului nu a trecut de analiza, adica nu mi s-a parut decat o secunda o alternativa legala.
Ma mir foarte tare de ce scrieti, ca o casa de avocatura a garantat o astfel de solutie. (asta e greseala permisa numai studentilor la drept pana in anul 3, cand invata dreptul muncii)
Juridic, actiunea angajatei mi se pare admisibila.
Cea mai mare problema pe care o identific in decizie este interzicerea accesului la locul de munca - nu exista temei legal pentru o astfel de masura in conditiile descrise de dvs. (daca nu exista motiv medical sau disciplinar), si eu interpretez masura fie ca pe o (1) modificare a locului muncii, de la sediu la domiciliu, modificare imosibila fara acordul salariatei, fie ca pe o (2) restrictionare abuziva a accesului la locul de munca, adica o incalcare de catre angajator a obligatiilor ce ii revin conform cim. Pentru acest abuz, este fireasca solicitarea de daune.
Admiterea actiunii o vad cam sigura (se va anula decizia), singura problema este "cat" va acorda instanta ca daune, de care sunt acestea...
Daca ati fi clientii mei (desi nu sunt avocat:) ), as analiza posibilitatea (extrem de controversata) sa "revocati" minunatia aia de decizie si sa primiti gravida la munca (daca mai doreste si mai este medical posibil).
Da, este vorba de o mare firma de avocatura din Bucuresti platita pe masura ca sa dea aceste sfaturi abuzive...
Gravida nu are nimic medical care sa o impiedice sa munceasca, mai mult cu o zi inainte de decizie a trecut examenul de medicina muncii cu "apt", ceea ce mi se pare de-a dreptul hilar.
Ea practic a cerut pe langa daune morale si intoarcerea la locul de munca.
din pacate administratorul firmei nu intelege decat ce il sfatuiesc avocatii. Noi (HR), nu avem nici un cuvant de spus.