avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata CAS

In cazul in care o persoana este pensionata medical si are deschisa o intreprindere individuala , mai e nevoie sa fie inregistrata la ITM pentru a i se retine CAS-ul?
Pana acum zice ca nu a platit nimic pentru ea ca persoana.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:19, 23 August 2010
N-ati precizat in ce grad de invaliditate este incadrata persoana pentru care intrebati.

In cazul in care aceasta beneficiaza de pensie de invaliditate gradul I sau II, are dreptul sa cumuleze pensia numai cu veniturile obtinute in calitate de asociat, comanditar sau actionar. Atat si nimic mai mult.
Art. 92 - Legea nr. 19/2000
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
.............................
g) beneficiarul unei pensii de invaliditate de gradul I sau II se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi IV lit. b) - f).
Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.


Daca beneficiaza de pensie de invaliditate gradul trei, este exceptata de la obligativitatea asigurarii in baza declaratiei de asigurare, conform art. 6, ind. 1, alin. (2) din Legea nr. 19/2000.
Art. 6 ind. 1
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala in paralel cu pensie de invaliditate gradul ii talpos talpos Mama este pensionara gr.II si as vrea sa fac Intre.Indiv.este corect?? Avand in vedere ca ea ar fi titularul si altcineva ar fi cel care lucreaza. Este de ... (vezi toată discuția)
Infiintarea unui srl de catre un pensionar aly_ioana aly_ioana Buna ziua O persoana ,incadrata in grad grav de handicap,beneficiind totodata de pensie de invaliditate grad 1,cu indemnizatie de insotitor inclusa ... (vezi toată discuția)
58 ani, pensionat definitiv pe caz de boala, pot fi administratorul unei firme? calinic iuliana calinic iuliana pot fi administratorul unei sc-srl daca am 58 ani si sunt pensionata pe caz de boala definitiv?trebuie sa renunt la statutul de pensionar sau nu? (vezi toată discuția)