avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot instraina fiicei o locuinta cu clauza temporara de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot instraina fiicei o locuinta cu clauza temporara de neinstrainare?

As dori sa ii iau fiicei mele in viitorul apropiat, o garsoniera (fie sub forma de donatie, fie vanzare-cumparare, nu sunt sigura ce e mai bine) insa , ea fiind inca relativ "tanara si nelinistita" (22 de ani) vreau sa introduc o clauza prin care sa zicem timp de 5 ani nu il va putea instraina (vinde, gaja, ipoteca, inchiria, etc). Exista o asemenea posibilitate? Pot introduce o clauza care sa nu fie considerata abuziva si sa nu poata fi, eventual, atacata? Ce e mai fezabil, donatie sau vanzare? Fiica nu e casatorita.
Este alta forma de instrainare, sa zicem, prin care as putea sa ma asigur ca ii transfer responsabilitatea asupra imobilului, dar, temporar (5 ani), nu si drepturi depline?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:59, 25 August 2010
nu exista in romania asa ceva insa ii puteti cumpara si va stabiliti dvs uzufruct viager astfel incat sa nu o poata vanda,mai mult puteti preciza in contract ca banii au provenit integral de la dvs astfel incat daca are intentia sa vanda sa aiba nevoie de acordul dvs ca uzufructuar si sa o si puteti,,ameninta"'ca daca va vinde ii cereti banii inapoi
Exista in Romania asa ceva. Se numeste clauza temporara de inalienabilitate si este admisa tocmai datorita caracterului ei temporar si in vederea protejarii intereselor celui care procura imobilul pentru altul, fie ca figureaza ca procurator de fonduri, fie ca este donator.
Daca este donatie atunci donatie sa fie cu clauza temporara de inalienabilitate, asa cum a precizat si d-l. Av. themis. De ce sa-i spunem contract de v-c cand el este un contract de donatie.
domnul avocat poate stie mai bine si va lamureste mai bine,noi intr-o speta ne-am lovit de refuzul notarului si am procedat exact cum v-am descris.
Daca v-ati fi lovit de refuzul unei instante de recurs, as mai fi inteles. Nu mai era cale de atac (cu exceptiile de rigoare). Dar notarul nu este judecator iar spusele lui nu constituie autoritate de lucru judecat. Trebuia sa-l trimiteti sa mai invete carte. Elegant, dar ferm. Ceva de genul: mai citeste, monser.

Alte discuții în legătură

Donatie, drept de uzfruct ContSters255863 ContSters255863 In cazul in care in clauzele unui contract de donatie se precizeaza ca donatorii au drept de uzfruct asupra imobilului donat, pana la moartea donatorilor, si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este real faptul ca intr-un contract de vanzare apartament ... uberlebender uberlebender Buna ziua, este real faptul ca intr-un contract de vanzare apartament cu UZUFRUCT VIAGER,nu mai poti stipula nicio interdictie pentru cumparator de ... (vezi toată discuția)
Contract v-c pe nume copil major MoP MoP Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major. Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct\\/ habitat viager (nu ... (vezi toată discuția)