Societatea A e o persoana juridica romana (sa zicem un SRL)
Asociat la aceasta societate (sa zicem 75% din partile sociale) e o persoana juridica straina (societatea B) inregistrata in nu-stiu-ce-paradis-fiscal
Societatea B se ocupa cu fapte de comert . Cumpara bunuri si apoi le vinde la un pret mai mare , desigur
Conform codului fiscal platesc impozit pe profit :
Art. 13. - Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele juridice romane;
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
...
La art 8 este definit sediul permanent , iar la aliniatul 7 apare un text foarte interesant :
(7) Un nerezident nu se considera ca are un sediu permanent in Romania numai daca acesta controleaza sau este controlat de un rezident ori de o persoana ce desfasoara o activitate in Romania prin intermediul unui sediu permanent sau altfel.
Din aceste lucruri deduc ca , chiar daca societatea B cumpara si vinde pe teritoriul romanesc (cu facturi , evident) , ea nu va plati impozit pe profit in Romania deoarece societatea controleaza o alta societate rezidenta conform art8 aliniat 7 cod fiscal
Daca nu plateste in Romania impozitul pe profit , atunci plateste impozitul pe profit in nu-stiu-ce-paradis-fiscal (practic va plati acolo impozit pe profitul offshore) . Numai ca acolo , impozitul e in general 0 (ma rog , in functie de legislatie) pentru societatile care isi desfasoara activitatea in alta jurisdictie , in speta noastra in Romania
Daca rationamentul nu e corect , va rog sa ma trageti de urechi :D
Daca rationamentul nu e corect , va rog sa ma trageti de urechi :
Daca definim rationamentul ca sir de argumente de care se serveste cineva in judecarea unei chestiuni sau pentru a-si sustine punctul de vedere, nu vad de ce te-ar urechea cineva.
Ramane de vazut daca fiscul nu are cumva vreun punct de vedere care-l impiedica sa vada punctele de vedere ale altora.
pai daca am inteles eu bine e vorba de o persoana juridica romana, la care sunt asociate alte persoane......
Deci avem o societate juridica romana si nu straina si nici sediul unei persoane juridice straine.
Ce zici de acest rationament:))
La persoana A - persoana juridica romana- lucrurile sunt clare . Plateste impozit pe profit in Romania
Pe mine ma intereseaza persoana B - persoana juridica straina - care detine majoritatea partilor sociale la persoana A