avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incalcarea dreptului la intimitate.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incalcarea dreptului la intimitate.

Lucrez in cadrul unei companii de IT cu pretentii. Am fost in concediu 1 saptamana, timp in care managera impreuna cu un coleg mi-au verificat laptopul si intre altele mi-au "spart" contul de yahoo si si-au "insusit", salvat o serie de conversatii din arhiva. Laptopul mi-a fost returnat pe birou ca si cand nu a fost atins. Precizand ca Regulamentul de Ordine Interioara nu interzice utilizarea acestui program de comunicare, care de altfel este utilizat de toti angajatii, imi puteti spune va rog daca aceasta intamplare constituie o incalcare a legii. - exista dovezi pe laptop si martori care pot confirma cele spuse. Nu sunt doar simple banuieli.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:43, 24 August 2010
Care sunt prevederile regulamentului intern cu privire la aceste aspecte?


andymaurul
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
andymaurul, utilizator
@andymaurul

Constitutia Romaniei

Secretul corespondenţei
ARTICOLUL 28
Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.


(vorbim despre un cont personal pe Yahoo care a fost spart de angajatorul!)

Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
Stefan021, utilizator
Aveti infractiunea prevazuta in Codul Penal :

Violarea secretului corespondentei

Art. 195. - Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din intamplare.
Daca faptele prevazute la alin. 1 si 2 au fost savarsite de un functionar care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Nu este vorba doar de constitutie asa cum ati observat dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tainuire de corespondenta gina-s gina-s buna,chiriasa care are spatiul comercial in casa soacrei mele(in curte fiind 2 case),mi-a ascuns faptul ca in luna iunie am avut un proces corespondenta vine ... (vezi toată discuția)
Am accesat fara drept contul de e-mail al fostei iubite - ce se intampla daca ma reclama? Sir_Phantom Sir_Phantom Am si eu o intrebare pt domniile voastre .....de curand m=am despartit de aleasa inimii ...si din cearta in cearta ...am ajuns si am intrat p mail-ul ei ... ... (vezi toată discuția)
Violare privacy olos_mihaela olos_mihaela buna ziua, eu am intrat in e-mail-ul unei persoane, folosind calculatorul meu personal, si vreau sa folosesc niste mail-uri ca prova la divort... persoana in ... (vezi toată discuția)