avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... RAPUNDERE SOLIDARA IN PLATA CONTRIBUTIILOR PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

RAPUNDERE SOLIDARA IN PLATA CONTRIBUTIILOR PFA

Buna seara.Din raspunsurile primite telefonic de la asistenta contribuabili ANAF raspunderea incadrarii la activitati dependente este la alegerea angajatorului pana la venirea organului de control care va stabili cu exactitate daca asa e.Se pot face doar recomandari dar alegerea este a persoanei juridice.Speta:pfa (inregistrata la Reg.Comertului) cu contract de comision care obtine venituri lunare si are obligatia de a colabora cu un singur client persoana juridica.Daca incadram activitatea la venituri dependente cine plateste contributiile?Firma plateste contributiile sale si ale pfa-ului ca si cum acesta ar fi salariat? Pfa-ul atunci isi mai poate deduce cheltuielile ca pana la 1 iulie?Pfa-ul nu mai declara si plateste nimic ca pana la 1 iulie?
Cel mai recent răspuns: MISKA5 , utilizator 17:01, 27 August 2010
Reconsiderarea veniturilor o face numai organul fiscal de control - ANAF.

NOTA:
- Daca platitorul de venit ( persoana juridica, de regula) catre persoana care realizeaza venituri de natura profesionala (PFA, de regula) considera ca relatia dintre el si acesta din urma este de natura dependenta atunci ii face contract de munca si-l plateste ca atare;
- Organul fiscal face numai reconsiderarea adica reancadrarea activitati din independenta in dependenta cu toate consecintele (contributii, dobanzi, majorari etc).
REFERITOR la SPETA:
- PFA, contract de comision, un singur client persoana juridica.
- Nu puteti sa faceti contractul pe PFA si sa-l considerati ca venituri din activitati dependente aplicand regulile OUG 58/2010 - NU ARE SENS;
- Faceti de la bun inceput contract de munca cu persoana respectiva.

CONCLUZIE:
- numai organul fiscal face reconsiderarea;
- persoana juridica face de la bun inceput ori contract de munca ori CONTRACT de Prestari servicii cu PFA-ul;
- daca se face contract de munca acesta nu se face cu PFA-ul, acest contract de munca se face cu titularul PFA -ului (= cu persoana fizica identificata prin CNP);

NOTA:
Pana la 01 iulie 2010, PFA-ul platea :
- impozit pe venit 16%;
- cass (sanatate) 5,5%;
- cas (pensii) la nivelul contractului dintre el si casa de pensii;

Dupa 01 iulie 2010, PFA-ul plateste:
- impozit pe venit 16%;
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5%,
in conditiile si cu obligatiile declarative stabilite de OUG 58/2010 si Normele de apliare (HG 791/2010).
Uitasem, RASPUNDREREA SOLIDARA, o stabileste numai organul de control fiscal prin actul sau de control (Raport de Inspectie fiscala cu tot coretegiul: Decizie de impunere, Somatie, Titlu executoriu, etc.), rapsunderea solidara insemnand:
- raspunderea in solidar a celor doi persoana juridca si PFA-ul (in speta data) pentru plata datoriilor catre bugetul de stat ca urmare a controlului fiscal;
- exemplificand, daca datoria totala stabilita prin actul de control este de 1000 lei (in proportie 20% si 80%) executarea se incepe impotriva celor doi in acelasi timp , fiscul executandu-l pe cel care dispune de active (bunuri mobile si imobile, mijloace banesti, etc.) urmand ca acesta din urma sa-si recupereze partea paltita in plus de la celalat "solidar".
Multumesc pentru raspunsuri.Ma gandesc sa fac o adresa catre ANAF prin care sa -i intreb direct daca pfa colaboratoare sunt cu venituri dependente sau independente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comision Silvia Dumitru Silvia Dumitru Avem incheiate contracte de comision cu diverse persoane fizice.Adica noi fiind o firma prestatoare de servicii auto, diversele persoane fizice ne aduc clienti ... (vezi toată discuția)
Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi trebuia sa depun declaratii? AndreeaFP AndreeaFP Buna seara, Vin si eu cu o intrebare destul de disperata avand in vedere situatiile in care suntem pusi in aceasta tara condusa de niste oameni ffff ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare si pfa nicole24 nicole24 Buna ziua, care este cea mai buna varianta de a lucra cu o firma in situatia in care aceasta nu doreste CIM. Si care sunt taxele care trebuiesc platite catre ... (vezi toată discuția)