avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nu pot plati sultele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nu pot plati sultele

buna seara.am nevoie de sfatul d-voastra intr-o problema.suntem 3 frati buni si doi vitregi-doar de tata-.cand tatal meu a divortat de prima lui sotie,copiii au ramas cu ea in apartamentul in care locuiau,el neavand nici o pretentie.dupa doi ani s-a casatorit cu mama si au cumparat un apartament in care am locuit toti 5.acum 7ani tata a decedat.atunci mama a facut dezbaterea mostenirii si au rezultat urmatoarele:mama a primit majoritatea iar noi ,cei 5 copii,adica si ceilalti 2frati vitregi am primit dreptul la o sulta in valoare de 100mil.fiecare.cei doi frati vitregi au spus atunci cand au fost instiintati prin hotarare judecatoreasca ,ca nu vor nimic .noi ceilalti 3frati ,locuind inca acolo,nu am vrut nimic.acum 3 ani a decedat si mama si ceilati 2 frati ai mei au hotarat sa-mi lase mie apartamentul,ei intre timp casatorindu-se si avand fiecare casa lui.numai ca in momentul in care am fost la un notar sa facem actele,fratii mei buni au trebuit sa semneze cum ca au primit sulta si ca nu mai au nici un drept acolo.doar ca pe actul de proprietate au aparut si ceilalti doi frati vitregi ca fiind si ei proprietari.eu am vrut sa fac un imprumut in banca si sa girez cu apartamentul dar nu pot.si nici sa-l vand nu pot ca nu sunt unic proprietar si nimeni nu vrea sa se lege la cap cu asa ceva.intrebarea mea este:ce pot face sa scap de cei 2 tinand cont ca nu am bani sa le dau ?care sunt optiunile mele?multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 02:51, 26 August 2010
Dreptul de a solicita plata sultei se prescrie in termen de 3 ani
de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de partaj.
Executarea hotararii definitive si irevocabile se prescrie dupa
trecerea unui termen de 3 ani.
Ei pot sa dea o declaratie notariala ca renunta la sulta si ca nu au nici o pretentie de la dvs.
.,treb sa faceti iessirea din indiv si ori le dati sulta,ori se vinde imobilul ori il ia unul din ei si plateste sulta celorlalti
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Cristina Voicu, Avocat
Potrivit art. 405 alin.1 Cod proc.civila dreptul de a cere executarea silita se prescrie în termen de 3 ani, iar în cazul titlurilor emise în materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Sulta reprezinta un drept de creanta care se prescrie în termenul general de 3 ani si nu poate fi aplicat prin asemanare termenul de 10 ani, chiar daca sulta a fost stabilita într-un proces de iesire din indiviziune.
Cei doi frati buni ai dvs. trebuie sa renunte la mostenirea mamei, astfel veti fi singurul mostenitor acceptant.
Cu privire la sulta, nu trebuie sa faceti nimic, pt. ca dreptul de a cere executarea unui drept de creanta cum este si sulta, s-a prescris. (nu mai datorati nimic)
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobil ContSters83983 ContSters83983 Buna ziua!Am aflat de curand ca am un privilegiu inscris pe imobil atunci cand am dorit sa il vand.Privilegiul ar fi fost inscris in anul 2000.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Prescriptie sulta motel2d motel2d Buna seara ! Va deranjez cu o problema in speranta ca ma veti ajuta : este vorba de apartamentul parintilor mei, care au decedat mai intai tata si apoi mama. ... (vezi toată discuția)
Privilegiile monica_907 monica_907 buna ziua. am si eu o intrebare referitoare la privilegiul asupra imobilelor inscris in art.1737 cod civil, potrivit caruia printre Creditorii privilegiati ... (vezi toată discuția)