avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... privilegiile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

privilegiile

buna ziua.
am si eu o intrebare referitoare la privilegiul asupra imobilelor inscris in art.1737 cod civil, potrivit caruia printre Creditorii privilegiati asupra imobilelor este si Vanzatorul pe imobilul vindut, pentru plata pretului.
intrebarea este: care este termenul de prescriptie in ceea ce priveste privilegiile sau acest caz in particular?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 18:43, 11 Mai 2010
Privilegiul acordat vanzatorului pentru plata pretului reprezinta un drept de preferinta acordat vanzatorului care nu a primit integral pretul vanzarii, care ii acorda acestuia posibilitatea de a veni la distributia pretului inaintea altor creditori de rang mai mic.
Vanzatorul care nu a primit pretul integral, devine creditor privilegiat si isi va recupoera creanta inaintea creditorului ipotecar sau a creditorului chirografar, respectiv a celui care nu are nicio garantie cu privire la creanta sa.
De altfel, creanta vanzatorului se va inscrie in Cartea Funciara a imobilului, din oficiu.
Termenul de prescriptie este acelasi, cel de 3 ani, atat pentru creditorul privilegiat, cat si pentru ceilalti creditori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatii de plata inscrisa in cf. ordinea de urmarire Irina S. Irina S. Am doi creditori chirografi. Primul incepe executarea silita. Dupa incuviintare executorul noteaza somatia de plata in CF. Dupa o luna incepe executarea ... (vezi toată discuția)
Reziliere de plin drept fara somatie sau judecata ynab ynab Am semnat un contract de vanzare - cumparare a unui apartament, iar vanzatorul a cerut privilegiul vanzatorului pentru suma pe care trebuie sa-i o mai achit ... (vezi toată discuția)
Va rog mult ajutati-ma sa ajut!!!!!!!! caterina_ro caterina_ro Va rog mult, stie cineva daca Actul aditional conventie incheiat intre Cartea funciara si bancile din Roamnia, conventie care completeaza Legea nr.7/1996 a ... (vezi toată discuția)