Am semnat un contract de vanzare - cumparare a unui apartament, iar vanzatorul a cerut privilegiul vanzatorului pentru suma pe care trebuie sa-i o mai achit eu in termen de 4 luni. daca eu nu achit suma in termenul stabilit contractul va putea fi reziliat de plin drept, fara somatie , punere in intarziere sau judecata, partile fiind repuse in situatia anterioara incheierii actului. Ce se va intampla daca eu voi dorii achitarea datoriei si nu-l voi putea gasi sau el nu va dorii sa mearga la notar pt incasarea datoriei? ce inseamna exact privilegiul vanzatorului?
Potrivit Codului civil, privilegiul este dreptul recunoscut unui creditor, care decurge de regula din calitatea creantei sale, de a fi preferat celorlalti creditori.
Privilegiile sunt de trei categorii:
1. Privilegii generale – asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale debitorului;
2. Privilegii speciale asupra anumitor bunuri mobile;
3. Privilegii speciale asupra anumitor bunuri imobile.
Privilegiile speciale asupra anumitor bunuri imobile sunt in
fond adevarate ipoteci privilegiate, in sensul ca ele trec chiar inaintea ipotecilor propriu-zile. Ele decurg din ideea de imbogatire a patrimoniului debitorului cu bunul asupra caruia poarta privilegiul.
Aceste privilegii intrunesc caracterele drepturilor reale, conferind titularului lor atat dreptul de urmarire, cat si dreptul de preferinta.
- Dreptul de urmarire il are creditorul care si-a conservat prin inscriptie dreptul de a urmari bunul in mana oricui
s-ar gasi.
- Dreptul de preferinta – este dreptul de care se bucura creditorul in raport cu ceilalti creditori, luandu-se in considerare rangul ipotecii, pentru satisfacerea creantei sale.
Pentru conservarea acestor prerogative este necesar ca
titularul sa conserve privilegiul prin efectuarea formalitatilor de publicitate, care sunt asemanatoare celor privind publicitatea ipotecilor.
In situatia in care o persoana a vandut un apartament cu plata in rate este aplicabil privilegiul vanzatorului unui imobil pentru pretul neincasat al imobilului, privilegiu instituit de art. 1737 Cod civil.
Persoana respective este vanzator privilegiat pentru partea din pret neplatita, privilegiul avand drept obiect imobilul vandut.
Daca se fac mai multe vanzari succesive pentru care nu s-a
platit pretul, intaiul vanzator este preferat fata de cel de al doilea, acesta fata de cel de al treilea si asa mai departe.
Privilegiul vanzatorului se conserva prin transcrierea in
Cartea funciara a titlului prin care s-a transferat proprietatea, din care rezulta datoria privind pretul.
La achitarea integrala a pretului, vanzatorul trebuie sa dea o declaratie in fata notarului ca si-a primit pretul, declaratie in baza careia cumparatorul isi va radia privilegiul din cartea funciara.
Multumesc pentru raspuns. Ce se va intampla daca eu voi dorii achitarea datoriei si nu-l voi putea gasi sau el nu va dorii sa mearga la notar pt incasarea datoriei?
Notificati-l prin executor sa se prezinte la notariat pentru incasarea restului de pret si autentificarea unei declaratii care atesta acest fapt, in caz de refuz deschideti un cont pe numele sau si depuneti acea suma, avand astfel dovada ca v-ati indeplinit obligatiile asumate, iar vanzatorul nemaiavand motiv sa uzeze de privilegiul pentru rest de pret (discutati si cu executorul, va poate da toate detaliile).