avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general oug 58/2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

oug 58/2010

Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Sint o persoana pensionara care detine o Intreprindere Individuala, cu activitate de comert. In acest caz este necesara depunerea declaratiilor si plata contributiilor conform OUG 58/2010 si a normelor de aplicare a acesteia.
Cel mai recent răspuns: sonia simineti , utilizator 10:57, 26 August 2010
Conform Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta.

Asadar, unui pensionar in sistemul public de pensii care, in acelasi timp, realizeaza venituri profesionale, nu i se aplica prevederile OUG 58/2010.

Insa, veniturile obtinute din activitati independente de catre o persoana fizica autorizata care, in acelasi timp are si calitatea de pensionar, sunt supuse in ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate dispozitiilor Legii 95/2006. Potrivit art. 215 alin. (3) din aceasta lege, obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
Astfel cum prevede art. 257 alin. (3) din aceesi lege, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din pensii, indiferent de nivelul pensiei.

Prin urmare, calitatea de pensionar in sistemul public de pensii va exclude de la aplicarea prevederilor OUG 58/2010, insa nu si de la aplicarea prevederilor Legii 95/2006 ceea ce inseamna ca, in continuare datorati contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa+ pensionar Gabisc Gabisc Ca beneficiar al asigurarilor sociale in calitate de pensionar (partial anticipata) si PFA -activitate independenta se aplica aricolul 2 din HG 791 /anexa 2 ... (vezi toată discuția)
Taxe pfa rbtm rbtm Daca un pensionar este si PFA, trebuie sa plateasca taxele catre CAS, pensii si somaj? (vezi toată discuția)
Contributii pfa pensionar Nicoletamaria Nicoletamaria Buna ziua Daca tatal meu este pensionar si are un PFA deschis , comert tb sa plateasca si contributii? Pana acum platea doar impozit 16% la diferenta dintre ... (vezi toată discuția)