Buna ziua,
O prietena m-a rugat sa va intreb urmatoarele:
Vrea sa se casatoreasca cu un pakistanez in Romania,de ce acte are nevoie,dupa casatorie el mai are nevoie de viza pentru Romania,dar inainte de casatorie,de cati bani au nevoie?
Eu stiu ca este foarte greu sa obtii viza pentru RO...
Multumesc anticipat !
Pentru casatorie presupun ca au nevoie de actele de identitate (pasaport, carte de identitate), certificatele de nastere, dovada desfacerii casatoriilor anterioare, daca este cazul (sentinta de divort, certificat de deces al fostului sot), certificate de nastere ale minorilor incredintati - daca este cazul, adeverinta de celibat a viitorului sot si dovada sederii legale in Romania. Documentele sotului probabil ca trebuie traduse si legalizate.
Ar fi bine ca prietena sa mearga la primarie si sa vada exact ce si cum.
De viza va avea nevoie, daca nu solicita si obtine rezidenta. Ca sa poata aplica de rezidenta trebuie sa solicite in prealabil o viza de lunga sedere. Pentru info suplimentare sa contacteze Oficiul Roman pentru Imigrari.
Acte necesare pentru înregistrarea casatoriei:
1. Actele de identitate ale viitorilor soti;
2. Certificatele de nastere in original;
3. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii), cu mentiunea "apti pentru casatorie";
4. Acte din care sa rezulte desfacerea casatoriilor anterioare (unde este cazul): certificatul de deces al fostului sot; certificatul de despartire sau divort; certificatul de nastere sau casatorie cu mentiunea de divort; sentinta de divort, mentionând ca s-a facut înscrierea divortului dupa caz;
5. Aprobarea primarului daca se încheie casatoria în afara sediului primariei;
6.Aprobarea presedintelui consiliului judetean sau a primarului municipiului Bucuresti in cazul unor impedimente la casatorie (conditii de vârsta, rudenie fireasca sau adoptie);
7. Timbru fiscal;
8. Taxa extraconjugala de timbru;
Pentru casatorii cu cetateni straini mai sunt necesare:
Dovada eliberarii sau autentificarii de catre misiuni diplomatice sau oficiile consulare acreditate in România, in cazul casatoriilor dintre cetateni români si straini, din care sa rezulte ca se îndeplinesc conditiile de fond, cerute de legea nationala; declaratie la notariat pe propria raspundere din care sa rezulte ca cetateanul strain nu este casatorit si îndeplineste conditiile de fond pentru legea sa nationala (daca statul respectiv nu are misiune diplomatica in România).