Am si eu o nelamurire...are vreun rost sa ma inscriu in CCJ daca deocamdata nu profesez ca si consilier juridic?:">...Va multumesc anticipat pt raspunsuri sau mai bine spus opinii....
Sigur ca da.Odata ce veti profesa va va lua in considerare si anii de contributie in care nu ati profesat.Taxa lunara este modesta, taxa de inscriere este mai mare., daca nu ma insel in jur de 800 de lei.
Art.1 din Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic prevede:
Art. 1.
Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii.
Art. 2.
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii.
Art. 12.
(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.
Legea 51/1995 - privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat prevede:
Capitolul II - Dobandirea calitatii de avocat
Sectiunea 1 - Conditiile de inscriere in avocatura
Art. 16
(1) Dreptul de primire in profesie se obtine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi si statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor in drept;
b) cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani.
Art. 17
(1) La inceputul exercitarii profesiei avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, drepturile si obligatiile avocatului stagiar, precum si ale baroului fata de acesta sunt reglementate prin statut.
(3) Stagiul se suspenda pe timpul serviciului militar sau al concentrarii, in caz de lipsa motivata din profesie ori in caz de incetare a indrumarii profesionale fara culpa avocatului stagiar. Perioada de stagiu anterior efectuata se socoteste pentru indeplinirea stagiului.
(4) Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare.
Concluzie:
Pentru a putea fi inscris in colegiu, trebuie sa profesezi - ca angajat intr-o instiutite de stat sau intr-o societate comerciala. Nu te poti inscrie in colegiu daca nu profesezi.
La inscriere ti se solicita copie dupa contractul de munca si dupa cartea de munca. Spun din experienta proprie.
Potrivit Statutului UCCJR, cererea de inscriere in profesie va fi insotita de acte care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute de art. 8, 9 si 10 din Legea nr. 514/2003, respectiv: copii ale actului de identitate, ale actelor de stare civila, ale certificatului de nastere, copie legalizata a diplomei de studii, cazierul judiciar, certificatul medical, doua fotografii color pentru „Legitimatia de consilier
juridic" si declaratie pe propria raspundere ca indeplineste conditiile legale pentru
dobandirea si exercitarea profesiei de consilier juridic si ca nu este inscris in alt colegiu sau asociat ie profesionala a consilierilor juridici.
Din acest text, nu reiese ca trebuie si copii de pe actele de angajare.
"Inscrierea in asociaţia profesionala Colegiul Consilierilor Juridici Bucuresti se face pe baza de dosar, care trebuie sa cuprinda pe langa cererea tip, urmatoarele documente:
copie act identitate;
copie certificat de nastere;
copie act stare civila - daca este cazul;
copie legalizata a diplomei de licenta sau adeverinta;
copie carte de munca - certificata de angajator;
adeverinta de la locul de munca din care sa rezulte functia si data angajarii;
adeverinta medicala - clinic sanatos (eliberata de medicul de familie sau de medicul de medicina muncii din cadrul institutiei dvs.);
certificat cazier judiciar;
doua fotografii tip B.I."