avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic definitiv?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic definitiv?

poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste acel contract? sau mai bine-zis de cind se socotesc acei 2 ani de stagiatura?
Cel mai recent răspuns: Wladelu , utilizator 11:27, 5 Iulie 2011
Buna ziua,

Cel mai bine este sa va interesati la UCCJ.
Cred ca acesti doi ani nu se vor contoriza, exceptand vechimea in munca. Cred ca va vor inscrie in tablou ca si stagiar, urmad ca dupa doi ani sa dati examenul pentru definitiv.

Succes,
Practica nu este unitara in ceea ce priveste definitivarea la consilierii juridici. Consilierii juridici se definitiveaza de catre asociatiile profesionale ale consilierilor juridici. Depinde de prevederile din statutul fiecari asociatii in parte daca va sunt considerati anii de vechime de dinaintea inscrierii in acea asociatie.
Pentru toti interlocutorii de pe aici care vor o lamurire "oficiala", o speta foarte relevanta privitoare la vechimea in specialitatea de consilier juridic este cea pe care am avut-o eu in instanta.
Din anumite imprejurari, la incadrare mi s-a gresit functia si s-a inscris "consilier" in loc de consilier juridic in aproape toate actele de incadrare in munca.
Aceasta situatie a nascut in cele din urma un litigiu si, pentru a-mi apara toate drepturile care deriva din prestarea muncii de consilier juridic, am "provocat" instanta sa imi recunoasca/sa constate, printre altele, si dobandirea dreptului privind vechimea in specialitatea functiei de consilier juridic.
Mi s-a disjuns cauza in 2 litigii, dintre care una a fost trimisa la completul de contencios administrativ, pentru rectificarea hotararii de incadrare in functie.

Partea interesanta este ca, in ciuda faptului ca, pe fondul cauzei, tribunalul mi-a respins actiunea in parte, in ceea ce priveste recunosterea vechimii in specialitatea de consilier juridic, motivat printre altele de faptul ca eu nu am efectuat la debut stagiul de 2 ani, retinand ca eu am dobandit doar vechime in munca juridica, curtea de apel mi-a admis ambele recursuri, primul - cel in care am solicitat rectificarea hotararii de incadrare in functie, obligand angajatorul la emiterea unei noi hotarari, iar cel de-al doilea recurs - in care am cerut constatarea vechimii in specialitatea functiei de consilier juridic, ca o consecinta a admiterii primului recurs.

Vis-a-vis de discutiile de pe acest topic, as vrea sa remarc ca, curtea de apel si-a fundamentat solutia, printre altele, in admiterea cererii de constatare a dobandirii vechimii in specialitatea functiei/ocupatiei de consilier juridic, pe indeplinirea urmatoarelor conditii:
- incadrarea in functia de consilier juridic;
- desfasurarea in fapt a activitatii specifice de consilier juridic.

In concluzie, lipsa parcurgerii stagiului de 2 ani si obtinerii definitivatului in functia de consilier juridic nu au impiedicat curtea de apel sa imi admita cererea privind constatarea dobandirii LEGALE (CU DREPTURI DEPLINE) a vechimii in functia de consilier juridic pe o perioada de 4 ani, asa cum se vehiculeaza de unii sau altii pe forum, in ciuda faptului ca tribunalul si-a motivat respingerea uneia dintre cauze tocmai pe aceasta imprejurare, sentinta a carei motivare a fost desfiintata in totalitate de instanta ierarhic superioara.

Pentru cei care doresc, pot sa pun la dispozitie cele 2 hotarari de recurs prin care mi s-au admis recursurile, pentru ca sunt sigur ca spete similare in tara sunt foarte rare sau nu prea exista. Din lecturarea celor 2 decizii va aveti putea documenta in privinta probatoriului cu care mi-am probat vechimea in specialitate de consilier juridic.

Va stau la dispozitie pentru colaborare! ;)
pe mine ma intereseaza subiectul
daca vrei iti trimit cele 2 hotarari judecatoresti, daca imi dai mail-ul tau.

Din punctul meu de vedere, consilierii juridici nu sunt obligati sa se inscrie in CCJ. Consider ca un consilier juridic, chiar daca nu a fost inscris intr-un CCJ, si nici nu a dat un examen de definitivat la un CCJ sau la unitatea angajatoare, dupa 2 ani de exercitare a functiei de consilier juridic devine consilier juridic, intrucat atata timp cat a facut fata atributiilor trasate, specifice de consilier juridic, timp de 2 ani, acesta este considerat apt sa exercite permanent aceasta activitate mai departe.
Regulamentul UCCJ nu este opozabil consilierilor juridici care nu sunt inscrisi la un CCJ, intrucat, pe de o parte, nu emana de la legiuitor si nici nu este adoptat de o entitate careia sa ii fie conferita competenta emiterii unui act normative (unei legi general obligatorii) cu caracter normativ si imperativ, iar pe de alta parte, LG 514/2003 care prevede obligativitatea parcurgerii stagiului de 2 ani la debutul in profesie, nu are norme de aplicare care sa reglementeze modul cum ar trebui sa fie parcurs acest stagiu, lege care nici pana acuma nu a recunoscut infiintarea unei uniuni cu rol de autoreglementare (punct de vedere exprimat si de guvern pentru respingerea unui proiect de lege de modificare a LG 514/2003), asa cum este de ex. uniunea nationala a barourilor din romania.
Deci, concluzia este ca persoana respectiva poate sa se inscrie cand are chef, iar din momentul respectiv aceasta este obligata sa respecte regulamentul acelui colegiu, ca efect al adeverarii la statutul sau.
Din cate stiu eu, din ce am citit in legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, nu exista in prezent facilitati care sa permita consilierilor juridici intrarea in barou ca avocat definitiv, fara sustinerea unui examen. Exista un proiect initiat de avocati in acest sens prin care sa se permita intrarea in barou fara examen de catre o persoana care are luat definitivatul in anumite profesii juridice si vechime de minim 5 ani, dar pana la adoptare mai este cale lunga si nu exista siguranta ca se va si adopta proiectul in aceasta forma.
Conditiile de sustinere a definitivatului, din cate am auzit si din ce am citit, difera de la un colegiu la altul.
Necesitatea inscrierii la un colegiu si obtinerea definitivatului ar rezulta din art. 13 alin. (2) din LG 514/2003 care prevede ca, consilierii juridici definitivi pot pune concluzii la instantele de toate gradele, spre deosebire de un consilier juridic stagiar, care poate pune concluzii doar la judecatorii si tribunale, iar partea adversa ar putea invoca lipsa calitatii de reprezentant in cazul in care persoana respectiva ar reprezenta angajatorul la o curte de apel sau la inalta curte de casatie si justitie, dar asa cum am opinat, consider ca dupa 2 ani o persoana devine automat consilier juridic definitiv chiar si daca nu a sustinut un examen, pentru ca statul/legiuitorul nu a creat o institutie care sa faciliteze inscrierea consilierilor juridici la debutul acestora, spre a-si obtine definitivatul, iar in lipsa unei asemenea institutii, consilierul juridic devine automat definitiv prin exercitarea/practicarea activitatii de consilier juridic in cadrul unei unitati publice sau private.
Consider ca in aceasta situatie, un consilier juridic ar putea face dovada calitatii de consilier juridic definitiv si in baza unei adeverinte emisa de angajator in temeiul art. 34 alin. (5) din codul muncii sau in baza carnetului de munca, din care sa rezulta ca acesta are cel putin 2 ani de vechime in specialitatea de consilier juridic.
Dovada ca nu are releventa faptul ca un consilier juridic nu este inscris in CCJ rezulta si din decizia pronuntata in cazul meu, in care curtea de apel mi-a recunoscut dobandirea vechimii in specialitatea de consilier juridic PE O PERIOADA DE 4 ANI, FARA CA EU SA FI DOVEDIT IN INSTANTA CA AM FOST INSCRIS MACAR O ZI LA CCJ.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
eagle_free, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscriere colegiul consilierilor juridici alina5ram alina5ram Am si eu o nelamurire...are vreun rost sa ma inscriu in CCJ daca deocamdata nu profesez ca si consilier juridic?:\">...Va multumesc anticipat pt raspunsuri ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa fiu inscrisa in ccj pentru a participa la concursul de admitere in magistratura? annabela annabela Buna dimineata. Sunt consilier juridic la un ONG. Doresc sa aflu daca pentru a participa la examenul de admitere in magistratura acumuland vechime anterioara ... (vezi toată discuția)