avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si venituri din chirii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si venituri din chirii

Buna ziua,

1.Sotia mea beneficiaza in acest moment de indemnizatia de crestere a copilului si vreau sa stiu daca veniturile obtinute din chirii pot afecta aceasta indemnizatie (se poate pierde sau diminua).
2.In perioada in care sotia se afla in CCC trebuie platita si contributia la CASS pe langa impozitul veniturilor din chirii?

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:42, 26 August 2010
1. Venitul din chirii nu este un venit profesional (chiar daca este impozabil). El nu este luat in calcul la indemnizatia de CCC si deci nici nu pierdeti indemnizatia datorita acestui venit.
2. Plata impozitului si a contributiei la CASS nu are legatura cu faptul ca sotia se afla in CCC. Ele se platesc oricum.
Multumesc pentru raspuns.

Referitor la al doilea punct am unele nelamuriri. Eu sunt angajat iar sotia in CCC. In cazul obtinerii de venituri din chirii care este impozitul care trebuie platit: 16% sau 12%? Mai trebuie platite si alte contributii la aceste venituri?
1. Cota de impozitare este unica: 16%.
2. Legea 95/1996 spune:
Art. 257. -
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
...
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)
Cass ajutor social ??? klaudia772001 klaudia772001 Daca ma poate ajuta cineva cu o clarificare..... cat este cass pentru beneficiarii de ajutor social și cat este cass pentru cei cu conventie civila de ... (vezi toată discuția)