avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Infiintare firma cu 4 asociati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Infiintare firma cu 4 asociati

Buna ziua,

Suntem 4 persoane (2 perechi) interesate sa infiintam o firma in care fiecare sa aiba 25%.
Eu si sotia mea detinem un apartament , ceilalti 2 asociati ( tot sot si sotie) nu detin niciun bun.
La ce riscuri ne expunem noi ( fata de ceilalti doi)?
Exista posibilitatea ca in cazul unor probleme ( financiare/legale..) sa ne fie executata averea ?
Cine ar trebui sa fie administratorul firmei?
Ce ar trebui sa trebui sa trecem in actul constitutiv ca masura de protectie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 14:16, 27 August 2010
In ideea ca infiintati un SRL puteti sa aduceti ca aport la capital in lei minim 200 ron.
Din punct de vedere juridic, capitalul social reprezintă gajul general al creditorilor, iar din punct de vedere contabil acesta se distinge de activul patrimonial al societăţii. În momentul constituirii societăţii, capitalul social este egal cu activul patrimonial, însă pe măsură ce societatea obţine profit, activul patrimonial depăşeşte capitalul social.
Dvs. veti raspunde in fata eventualilor creditori pana la concursul sumei depuse ca si capital social. Desigur puteti sa aportati la capital si apartamentul, dar in situatia data nu va recomand. Administrator poate sa fie unul dintre dvs, doi , trei , toti sau puteti desemna o terta persoana.
In SRL se raspunde in limita capitalului social.
Toata treaba este sa nu faceti nereguli care sa atraga raspunderea in conditiile legii.
In general oamenii cauta sa consulte un avocat mai inainte de a face o astfel de asociere si nu dupa momentul in care apar probleme atat de mari incat nici avocatii nu va mai pot ajuta.
Sfatul meu este sa va cautati un avocat pe care sa il puteti consulta si ulterior constituirii societatii.Dar, pana la infiintare trebuie sa stiti cum se prezinta situatia, drepturi si obligatii, etc...

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc pentru raspunsuri !!
Daca firma intra in insolventa ( asa cum au patit multe firme in ultima perioada) administratorilor li se executa bunurile ??
Daca firma are 2 administratori iar unul nu detine nici un bun celalalt suporta consecintele ??
Daca se constata ilegalitati savarsite de administrator, desigur poate fi atrasa raspunderea penala aacestuia.
killque a scris:

Daca firma intra in insolventa ( asa cum au patit multe firme in ultima perioada) administratorilor li se executa bunurile ??


LEGE Nr. 85 din 5 aprilie 2006 privind procedura Insolvenţei

ART. 138
(1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
[...]
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
[...]


killque a scris:

Daca firma are 2 administratori iar unul nu detine nici un bun celalalt suporta consecintele ??


LEGE Nr. 85 din 5 aprilie 2006 privind procedura Insolvenţei

ART. 138
[...]
(4) În caz de pluralitate, răspunderea persoanelor prevăzute la alin. (1) este solidară, cu condiţia ca apariţia stării de insolvenţă să fie contemporană sau anterioară perioadei de timp în care şi-au exercitat mandatul ori în care au deţinut poziţia care ar fi putut cauza insolvenţa. Persoanele în cauză se pot apăra de solidaritate dacă, în organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, sau opus la actele ori faptele care au cauzat insolvenţa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolvenţa şi au făcut să se consemneze, ulterior luării deciziei, opoziţia lor la aceste decizii.
[...]

Alte discuții în legătură

Raspunderea juridica in srl - caz de faliment, insolventa Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua. Capitalul social de infiintare a unui SRL este de 200 lei. Din ceea ce cunosc eu, raspunderea juridica este limitata la aceasta suma. Exista o ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala voiree11 voiree11 buna ziua. am un apartament impreuna cu sotia , pe numele la amindoi . va rog sa-mi spune-ti daca finantele in urma raspunderii patrimoniale la insolventa ... (vezi toată discuția)
Cerere de antrenare a raspunderii patrimoniale ginan ginan Stimati Domni, Am nevoie de un sfat inante de a contacta un avocat In ce consta problema mea ,am detinut un srl care a inregistrat pierderi la stat ... (vezi toată discuția)