Cesiunea a fost inregistrata la ORC pentru a devenii opozabila tertilor ?
In cazul in care nu a-ti facut aceasta inregistrare, creditorul/ lichidatorul, a solicitat atragerea raspunderii administratorului care figureaza in evidentele celor de la ORC.
In cadrul procesului, puteti invoca lipsa calitatii dumneavoastra pasive, motivat pe actul de cesiune si procesul verbal pe care le-ati invocat.
Este bine totusi, sa discutati si cu un avocat.
Sunteti citat în dosar având în vedere că actele care au dus la starea de insolventa a societăţii s-au produs în perioada in care dumneavoastra erati administrator, indiferent de cesionarea ulterioara a partilor sociale catre o alta peroana.
În acest sens vă redau si textul de lege: :In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin.(1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin.(1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica, ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta de alin.(1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin.(1) ameninta sa se prescrie.
(4) In caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul sau in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.
Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele sau faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii"
Cesionarea este o practica des intalnita in cazul societatilor cu datorii, si ma gandesc ca dumneavoastra ati platit chiar si un pret pt ca persoana respectiva sa va preia societatea. Nu conteaza ca a preluat societatea cu datorii, lichidatorul sau administratorul judiciar a concluzionat ca starea de insolventa asociatatii a aparut in perioada in care dumneavoastra erati administrator.