avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune neinregistrata la Registru Comertului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune neinregistrata la Registru Comertului

Buna Ziua,
In urma cu 6 ani am facut un act de cesiune parti sociale la un SRL catre asociatul meu de atunci, actul fiind inregistrat la un notar, nu si la ORC, cel care a preluat PS recunoscandu-si calitatea de acociat unic.
Anul acesta firma a intrat in lichidare cf lg 85/2006 iar lichidatorul, firma avand niste datorii la stat.
As dori sa stiu daca actul de cesiune ma absolva de raspundere pentru activitatea ulterioara a firmei.
Cel mai recent răspuns: popescu123 , utilizator 18:03, 9 Septembrie 2010
O cesiune neinregistrata la ONRC nu are nici o valoare, deci nu va absolva de raspundere.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Insist totusi: faptul ca prin respectivul act celalalt actionar isi recunoaste calitatea de asociat unic, nu are nici o valoare?
Si o alta intrebare: In legea 26/1990 Art 5:
(2) Persoana care are obligatia de a cere o inregistrare nu poate opune tertilor actele ori faptele neinregistrate, in afara de cazul in care face dovada ca ele erau cunoscute de acestia
daca actele se fac cunoscute in timpul procesului nu sunt opozabile?
Cf.art.203 din Legea 31/1990
(1)Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii.
(2) Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului
Va multumesc foarte mult
Daca ati fost numai asociat puteti sa stati linistit, intrucat asociatii raspund numai in limita capitalului social.
Daca ati fost si administrator trebuie sa aveti in vedere Lg 85/2006 - Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin.(1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin.(1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica, ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta de alin.(1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin.(1) ameninta sa se prescrie.
(4) In caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul sau in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.
Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele sau faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

Art. 139
Actiunea prevazuta la art.138 se prescrie in termen de 3 ani de la data la care a fost cunoscuta sau trebuia cunoscuta persoana care a cauzat aparitia starii de insolventa, dar nu mai devreme de 2 ani de la data hotararii de deschidere a procedurii.

Chiar daca cesiunea era inregistrata la ORC, administratorul raspunde pentru toate operatiunile efectuate in perioada in care acesta si-a indeplinit mandatul.

Alte discuții în legătură

Raspunderea administratorului florentina09 florentina09 Buna ziua, In cazul in care o societate comerciala are datorii catre bugetul de stat, nu a mai avut activitate de aproape un an si urmeaza sa fie suspendata ... (vezi toată discuția)
Raspunderea organelor de conducere sannad sannad In ce conditii se poate atrage raspunderea organelor de conducere ? Ma intereseza cazurile in afara procedurii insolventei. Care este termenul de ... (vezi toată discuția)
Insolventa lilianaG lilianaG dupa terminarea procesului ce va declara starea de insolventa care este urmatorul pas ptr recuperarea creantelor daca societatea nu are bunuri proprii?? (vezi toată discuția)