avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul si desfasurarea altor activitati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul si desfasurarea altor activitati

Pot beneficia de ajutorul de somaj si,in acelasi timp sa am si cateva ore in invatamant;sau prin obtinerea acestor ore voi pierde indemnizatia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:00, 27 August 2010
Din momentul in care beneficiati de ajutorul de somaj incheiati un contract individual de munca ,acel somaj va lua sfarsit.

andymaurul
1. Din Legea 76/2002:

Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
...
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;
...
2. Din Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Asadar nu trebuie sa aveti CIM. Poate un contract de colaborare cu plata cu ora.
tudorvaleriu a scris:

.........................................................
3. Asadar nu trebuie sa aveti CIM. Poate un contract de colaborare cu plata cu ora.

Si daca imi permiteti sa completez: salariul mai mic dacit valoarea indemnizatiei de somaj.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
ContSters160319, utilizator
ursul a scris:
Si daca imi permiteti sa completez: salariul mai mic dacit valoarea indemnizatiei de somaj.

1. Nu e vorba de valoarea indemnizatiei de somaj ci de valoarea indicatorului social de referinta.
2. Nu am pomenit de acesta deoarece este in art.44, lit.b) din Legea 76/2002, aratat de mine in interventia precedenta.
3. Este bine ca ati atras atentia pentru ca user-ul sa inteleaga ca nu poate avea venituri lunare mai mari de 500 lei, in timp ce primeste indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca felli_d felli_d buna seara,sunt in somaj de circa 6 luni si astazi am fost contactat de catre o firma care in urma in urma interviului a acceptat sa colaboreze cu mine.Firma ... (vezi toată discuția)
Pot sa lucrez daca beneficiez de somaj? stere_adamache stere_adamache daca am indemnizatie de somaj 550 ron pot in acelasi timp sa lucrez cu un salariu de 500 ron? (jumatate de norma...etc.) (vezi toată discuția)
Mai am dreptul la somaj? catalinEDX catalinEDX daca am plecat de la vechiul loc de munca si beneficiez de somas si an acest timp imi deschid o intreprindere individuala mai am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)