avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preavizul la functionarii publici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preavizul la functionarii publici

Lucrez la o instituţie publică, în cadrul compartimentului juridic şi am funcţia de inspector asistent, urmând ca la finele lui 2010 să promovez în cea de inspector principal.(sunt funcţionar public).
În data de 15/08/2010,am fost chemat la biroul resurse umane şi mi s-a înmănat o hârtie care vroia să fie un preaviz, în care se preciza că datorită reorganizării instituţiei,postul meu a fost restructurat.Precizez, că preavizul are o durata de 30 de zile calendaristice şi se precizeză că am dreptul la program de 4 ore zilnic fără a -mi fi afectat salariul,....etc.Am o vechime în cîmpul muncii de aproximativ 30 de ani,iar în această instituţie am 11 ani.Citind cu atenţie preavizul, am constatat că nu era semnat de legalitate şi l-am semnat cu obiectiuni,după care am trecut şi data de luare la cunoştinţă.Stiu din surse sigure că,eu, datorită firii mele corecte(bănuiesc)am călcat pe cineva pe bătături şi de aceea , trebuiesc înlăturat. După aproximativ zece minute, am fost chemat la meneger şi luat la rost că de ce mi-am permis să semnez cu obiecţiuni şi mi s-a spus că în această instituţie nu face fiecare ce vrea el (lucru care mi-a adus aminte de vremurile de odinioară). Nu am replicat cu nimic şi m-am dus în birou, unde mi-am vazut în continuare de lucru. A doua zi, m-am prezentat la resurse umane şi i-am anunţat că voi contesta în instanţă decizia lor şi faptul că postul meu conform legii nu poate fi desfiinţat (semnez de legalitate nişte documente foarte importante).Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar deodata, toţi au devenit foarte binevoitori cu mine, propunându-mi tot felul de posturi vacante pe la alte instituţii.I-am refuzat politicos şi mi-am vazut de treabă în continuare,dar spunându-le ca nu renunţ la contestaţie.Nu am mai fost deranjat şi asta ma pune pe gânduri.Postul meu a fost înfiinţat la ordinul ministrului muncii, cu specificarea că el se va atribui numai personalului juridic din instituţie. Menţionez ,că în biroul juridic al instituţiei mai am un coleg, dar el este consilier juridic superior şi are cu totul alte atribuţiuni. Întrebarile mele sunt:
1) Decizia de încetare a relaţiilor contractuale de muncă, legal, după câte zile se în mânează celui care i-a fost înmânat preavizul şi care este termenul de contestare?
2) Daca postul meu este scos la concurs (sunt singurul din instituţie, deci nu am contracandidat), deşi aşa ceva nu este legal, pot fi aduşi contracandidaţi din afara instituţiei?
3) Contestaţia treuie depusă şi înregistrată în mai multe exemplare la secretariatul instituţiei,minister,contencios administrativ?
4) Mai am de efectuat 15 zile de concediu pe anul 2010,iar pe 2009 un rest de alte 9 zile. Mai pot face cerere în situaţia mea, sau le-am pierdut?
Vă multumesc!
.
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 17:41, 27 August 2010
''Lucrez la o instituţie publică, în cadrul compartimentului juridic şi am funcţia de inspector asistent, urmând ca la finele lui 2010 să promovez în cea de inspector principal.(sunt funcţionar public).''
Cum poate cineva sa detina o functie publica darmite sa si promoveze daca nu are habar nici macar de statutul functionarului public (si lucrati in cadrul compartimentului juridic...)?...:hammer:
"Postul meu a fost înfiinţat la ordinul ministrului muncii, cu specificarea că el se va atribui numai personalului juridic (prin personal juridic se intelege si inspector I asistent sau doar consilier juridic???) din instituţie.(semnez de legalitate nişte documente foarte importante):O
Si nu ati avut curiozitatea sa cititi legea contenciosului administrativ?=D>.....
1) Decizia de încetare a relaţiilor contractuale de muncă, legal, după câte zile se în mânează celui care i-a fost înmânat preavizul şi care este termenul de contestare?
Functionarii publici au raport de serviciu nicidecum relatii contractuale de munca:thumbdown:
ART. 99 (1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
2) Daca postul meu este scos la concurs (sunt singurul din instituţie, deci nu am contracandidat), deşi aşa ceva nu este legal, pot fi aduşi contracandidaţi din afara instituţiei?
Daca sunteti concediat ca urmare a reducerii postului "unic" ocupat de dvs inseamna ca nu mai exista post pe care sa mai fie aduse alte persoane.:thumbdown:..
3.Contestaţia treuie depusă şi înregistrată în mai multe exemplare la secretariatul instituţiei,minister,contencios administrativ?
Art. 7. - (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.
4) Mai am de efectuat 15 zile de concediu pe anul 2010,iar pe 2009 un rest de alte 9 zile. Mai pot face cerere în situaţia mea, sau le-am pierdut?
ART. 141 (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Vi se vor plati toate zilele de concediu neefectuat la care aveati dreptul.
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Tanjiani, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un consilier poate inlocui un consilier juridic pe timpul concediului de odihna? carla_carla carla_carla Un functionar -consilier asistent cu studii juridice, in compartiment resurse umane poate inlocui consilierul juridic in timpul concediului de odihna al ... (vezi toată discuția)
Functionar public mi se refuza revenirea pe post dupa mutarea 6 luni andrei-u andrei-u Buna ziua domnule avocat. Si as dori sa multumesc anticipat tuturor celor care mi-ar da un sfat competent. Sunt functionar public la o primarie, intrat prin ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa anin 312 anin 312 Buna ziua! Lucrez intr-o primarie ,m-am angajat in urma cu 3 ani , ca persona contactuala calificata. Dupa nici un an am trecut la un alt compartiment din ... (vezi toată discuția)