avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe succesorale

in urama unei hotarari judecatoresti taxele succesorale se achita in mod egal daca sunt doi mostenitori??
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 15:42, 28 August 2010
Se achita de cel reclamant, adica de cel
care formuleaza actiunea de partaj, iar
prin compensarea cheltuielilor de judecata
se paote recupera o parte din aceste taxe.
in functie de cota
va referiti la taxele impuse pentru solicitarea unei hotarari date inainte de 2009 cu mentiuea difnitiva si irevocabila?
av.tonicadaniela a scris:

va referiti la taxele impuse pentru solicitarea unei hotarari date inainte de 2009 cu mentiuea difnitiva si irevocabila?

Si eu am o nedumerire legata de aceste taxe (HJ inainte de 2009). Care sunt, exact? Am auzit variante: cereri pentru eliberarea de către instanţele judecătoreşti de copii de pe hotărârile judecătoreşti, cu menţiunea că sunt definitive sau irevocabile: 19 ron
-Art. 81. - (1) Cererile pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive si irevocabile, prin care se stabilesc calitatea de mostenitor, masa succesorala, cotele si bunurile ce revin fiecarui mostenitor, daca nu s-a platit taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale, se taxeaza potrivit cap. I pct. 20 din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, aprobata si modificata prin Legea nr. 122/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Dupa plata taxelor succesorale, eliberarea de noi copii de pe hotararile judecatoresti prevazute la alin. (1) se taxeaza cu 19.000 lei.

-Potrivit prevederilor art. 284 alin. (11) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nu se datorează taxa asupra succesiunii, prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notarială, republicată, cu modificările ulterioare, dacă încheierea procedurii succesorale a fost făcută în termen de un an de la data decesului autorului bunurilor.
Nedumerirea mea consta in faptul ca: s-a inceput procedura notariala, s-a finalizat cu tranzactie in instanta, in 2008. Cererea de mentionare "definitiva si irevocabila " la ce valoare trebuie timbrata?
În vederea eliberarii hotărârilor judecătoreşti legalizate şi învestite cu formulă executorie se va achita taxa de timbru aferentă acesteia, în cuantum de 2 lei, la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază îşi are domiciliul sau, după caz, sediul fiscal, plătitorul şi timbru judiciar în cuantum de 0,15 lei cumpărat de la serviciile Poştei Române.

Alte discuții în legătură

Taxele de timbru pentru un proces de succesiune Buna ziua, Sint interesat in gasirea unui avocat sa ma reprezinte intr-un proces legat de obtinerea unei mosteniri . Cam care ar fi onorariul pentru ... (vezi toată discuția)
Timbraj hotarare succesiune ContSters152027 ContSters152027 am timbrat dezbaterea succesiunii si partajul..pe legea taxelor inainte de modificare cu 19 lei fiecare capat.. azi mie imi pare, pentru legalizare, ca tre' ... (vezi toată discuția)
Investire sentinta MihaDrag MihaDrag buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o ... (vezi toată discuția)