Buna ziua, sunt ilustrator si lucrez de foarte multi ani cu diverse edituri importante, avand contracte de editare sau de cesiune drepturi de autor. Majoritatea sunt incheiate punctual, pentru o anumita lucrare si au expirat odata cu predarea acesteia, insa sunt ingrijorat de cateva contracte cadru, mai ales datorita acestei legi noi care ma obliga sa depun inca trei declaratii in afara de cea anuala.
Am incheiat in 2008 un contract de editare pe termen nelimitat (intelegand prin aceasta ca este inca activ). Contractul a avut o singura lucrare, anexata contractului, insa de atunci n-a mai existat nimic altceva. Practic e vorba de venituri ocazionale care, in acest caz, n-au existat in afara de o prima lucrare, la inceputul anului 2008. Mentionez ca in momentul de fata nu sunt angajat, insa nici nu am venituri din alte surse de aproape jumatate de an.
In declaratia de asigurare a Casei de Pensii am gasit urmatoarea formulare:
in cazul in care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, are obligatia de a depune declaratia de asigurare ori de cate ori realizeaza venituri.
De aici inteleg ca nu se depun declaratii daca in luna respectiva venitul este 0. As dori sa stiu daca la somaj lucrurile sunt similare, sau daca este nevoie sa depun o declaratie pe 0 datorita unu contract inca activ, dar care n-a mai adus nici un beneficiu material.