avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau testament ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau testament ?

Buna ziua,

Tatal meu are un teren pe care vrea sa mi-l dea mie (eu sunt casatorita si am un copil) pentru a construi o casa pe el.
As dori sa stiu care este varianta cea mai ieftina pentru a avea acest teren si a putea construi. Eu trebuie sa obtin autorizatie de constructie pe numele meu si al sotului meu sau doar pe al meu. As vrea ca terenul sa fie al meu personal obtinut prin donatie sau testament si constructia sa fie pe numele meu si al sotului meu.
Nu am vrea sa facem contract de vanzare cumparare.
Va multumesc frumos pentru sfat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:17, 31 August 2010
Atât donsţia cât şi testamentul în anumite sitauţii pot fi revocate. Pentru ambele este nevoie cam de aceleaşi formalităţi. Contractul de vc este sfânt şi greu de anulat. Preţul la notar este ca şi cel plătit pentru donaţie. Sfatul meu este să faceţi cvc.
Donatia implica costuri mai mici.Testamentul produce efecte de la data decesului testatorului
De acord doar cu privire la efectele testamentului.
Va multumesc pentru raspuns.
Deci donatia este mai ieftina decat testamentul ? Ma intereseaza cea mai ieftina varianta. Efectele testamentului sau donatiei nu ma afecteaza asa de mult(multumesc pentru avertizare). Eu vreau doar sa obtin autorizatia de constructie a casei pe numele meu.
Drept ii ca donatia poate fi revocata, putintel mai usor decat contractul de vc.
La fel, drept ii ca testamentul nu are nicio valaore pentru dvs. in acest moment, fiindca va produce efecte numai la decesul testatorului (daca nu e revocat pana atunci).

Deci, testamentul nu e alternativa pt. dvs.
---------
adaugire ulterioara:
Insist sa va indic de ce testamentul este exclus:
Definitia testamentului, grosier vorbind: act prin care o persoana decide ce sa va intampla cu terenul DUPA DECESUL SAU. Atat poate sa faca testamentul, prin definitie
Adica, desi tatal va va ... transimte proprietatea asupra terenului cu pricina, transmiterea va opera numai la / dupa decesul tatalui! Pana atunci, terenul va ramane al tatalui, care il poate vinde, ipoteca, dona, etc.
Adica proprietar pe CF pana la deces, va fi tot tatal dvs. Deci, adio CF pe numele dvs., adio autorizatie de constructie pe numele dvs., adio teren, pana la decesul tatalui.
Fireste, la decesul tatalui, daca acesta va mai avea terenul in proprietate, veti avea exact ceea ce va doriti: proprietatea exclusiva asupra respectivului teren.
Asta va doriti?
-----------

Donatia:
Dezavantaje - poate fi revocata relativ usor, de catre donator, dar si de catre alti mostenitori ai donatorului.
Adicatelea trebuie analizat daca dvs. mai aveti frati, si ce valoare are terenul raportat la toate bunurile tatalui, si alte cateva aspecte legate de "cat de anulabila ar fi donatia".
Avantaj: este singura metoda prin care puteti deveni proprietara unica pe acel teren (nu coproprietara cu sotul), acum (nu la decesul tatalui).

Vanzarea terenului:
Dezavantaje:
- terenul va deveni bun comun obtinut in timpul casatoriei, adica veti fi coproprietara cu sotul pe teren.
- daca tatal dvs. mai are si alti potentiali mostenitori legali (frati ai dvs., sotie a tatalui), acestia vor putea invoca, la o adica, faptul ca vc este o donatia deghizata, imprejurarea sustinuta de multe ori de lipsa dovezilor ca dvs. ati avut si ati platit pretul terenului catre tata.
Adica ajungeti - fata de comostenitori - in situatia donatiei.

In concluzie, greu de spus pe forum cum e mai bine.
Problema costurilor e subsidiara, intai trebuie sa vedeti care alternativa e mai "sanatoasa" juridic, si abia apoi care e mai ieftina (nici nu conteaza, zic eu, banii, fata de riscurile pe care le au solutiile ieftine).
Consultati-va deschis cu un notar/avocat, care va sti ce acte sa verifice pentru toate variantele, fiindca ce va spun eu sunt doar sfaturi orietate dupa putinele informatii pe care le am.

Era sa uit: problema principala este sa ajungeti proprietara unica pe terenul tatalui. Partea cu ridicatul casei in coproprietate cu sotul e simpla, odata ce rezolvati terenul.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Modalitati de transmitere a proprietatii johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este cea mai simpla si mai ieftina solutie pentru a face un act cu unchiul meu de la tara pentru a-mi trece in ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren dolinay dolinay Buna ziua. Mama are un teren pe care a fost eliberat o autorizatie de construire. Constructia am efectuat noi, eu si sotul meu, astfel ne am inteles sa facem o ... (vezi toată discuția)
Donatie teren agricol de la o matusa cyan cyan am o matusa care vrea sa doneze mie si unui var de al meu 2 ha de teren agricol , cate 1 ha fiecaruia. matusa nu a fost casatorita si nici nu a avut ... (vezi toată discuția)