avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... scutire de la plata timbrului judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

scutire de la plata timbrului judiciar

Buna ziua!

Mama mea a initiat o actiune in justitie pentru iesirea din indiviziune. Avocatul a evaluat casa care este obiectul actiunii la o valoare d 150000 lei cu o valoare a timbrului judiciar de aprox 4700 lei noi ce trebuie platiti pana la inceputul procesului. Ma intereseaza in ce conditii se poate aplica o scutire de la plata acestui timbru judiciar sau eventual o scadere a valorii acestuia restul fiind platit prin ajutor public judiciar? Care este suma maxima pe membru de familie pentru care se primeste acest ajutor? Si de asemenea aceasta taxa se restituie la finalul procesului?
Puteti sa beneficiati de scutire/ reducere/ esalonare a platii taxei de timbru , daca indepliniti conditiile impuse de OUG nr.51/2008.
Avocatul va va ajuta solicitand instantei fie o scutire de la plata taxei de timbru, fie o esalonare a platii in termen de 5 zile de la comunicarea citatiei cu mentiunea cuantumului taxei de timbru.Daca s-a pronuntat in sedinta publica, avocatul sa solicite instantei la termenul viitor citarea partii cu aceasta mentiune in cazul in care patrtea nu a fost prezenta.
Mai exact: daca reclamanta are venituri mai mici de 500 lei pe membru de familie poate obtine scutirea taxei, iar daca are sub 800 reducere.
Se poate solicita esalonarea taxei in orice conditii.
In ce priveste cuantumul ajutorului public judiciar:
Acesta se poate acorda, cumulat, fara a putea depasi intr-un an suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cererea.
Persoanele al caror venit mediu lunar pe mebru de familie, in ultimele 2 luni anterioare formulraii cererii, se situeaza sub nivelul a 500 lei au dreptul la rambursarea integrala a sumelor care constituie ajutor public judiciar de catre stat.
Daca venitul mediu lunar pe mebru de familie, in ultimele 2 luni, se situeaza sub 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat doar in proportie de 50%.
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice (salarii, indemnizatii, onorarii, chirii, profit din activit. comerciale sau activit. independenta etc. precum si sumele datorate periodic, cum ar fi obligatiile de intretinere).
Multumesc frumos tuturor pentru raspunsurile prompte si la obiect primite. In ce priveste a doua mea intrebare, banii platiti ca taxa de timbru judiciar se restituie la finalul procesului sau asta se intampla doar in cazul in care partile cad de comun acord la primul termen de judecata? (am vazut ceva asemanator aici pe forum dar nu am inteles exact)

Alte discuții în legătură

Scurtire taxa de timbru partaj white55511 white55511 La ce venit se face scutire de taxa de timbru pt introducerea actiunii de partaj?ca venit se iau in calcul si pensia alimentara pt copii,respectiv alocatia lor? (vezi toată discuția)
Partaj bebito&bebita bebito&bebita Parintii au divortat amiabil acum 1 an de zile.De atunci nu s-a realizat actiunea de partaj.Tatal nu este de acord sa se faca amiabil , din ambitie.Mama nu are ... (vezi toată discuția)
Taxe si timbre judiciare negut negut Fiind in virsta,va rog sa-mi spuneti de unde se pot cumpara timbrele si in ce locuri se pot plati taxele judiciare,pentru a rezolva cit mai aproape de ... (vezi toată discuția)