Salut,
Am achizitionat un teren.
Cateva detalii din care vor decurge intrebarile:
- vecinul are 100 de ani, are discernamant la o discutie
- vecinul are un imobil la limita proprietatii, catre mine (max. 30-40cm)
- copiii lui (mostenitorii) vor sa vanda imediat ce moare tatal lor si din acest motiv nu vor sa semneze nimic care sa faca proprietatea indezirabila / greu vandabila
Ce as vrea eu:
- sa semneze vecinul o hartie ca este de acord sa construiesc la aceeasi distanta de gard ca si ei, eventual sa pot face si ferestre (chiar si netransparente) spre terenul lor
Intrebari:
- are o valoare juridica hartia respectiva - semnata la notar (referitor la distanta si vedere) daca in codul civil am gasit reglementari specifice?
- daca vecinul nu va vrea eu ce pot sa fac legat de distanta imobilului lui? Exista vreun principiu legat de reciprocitate care sa se aplice in acest caz?
- am primit acordul verbal al mostenitorilor sa construiesc cum vreau, insa are vreo valoare?
- avand in vedere ca vecinul are 100 de ani, semnatura lui, chiar daca o obtin cu greu, poate fi contestata datorita varstei / starii mentale pe care ar putea-o invoca unul/mai multi mostenitori? Are vreo valoare daca o contrasemneaza si un mostenitor?
ART. 610
Cel ce face un put sau o privata langa un zid comun sau nu; cel ce vrea sa cladeasca un camin sau o vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin*) de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente**) si obiceiuri particulare asupra unor obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente***) spre a nu aduce vatamare vecinului.
---------------
*) Depozit.
**) Dispozitii normative speciale.
***) Dispozitii normative speciale.
---------------
Cu privire la executarea constructiilor, a se vedea:
- Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 165 din 7 august 1991;
- Legea nr. 37/1975 privind sistematizarea, proiectarea si realizarea arterelor de circulatie in localitatile urbane si rurale - Buletinul Oficial nr. 82 din 6 septembrie 1978;
- Legea nr. 43/1975 pentru stabilirea normelor privind proiectarea, construirea si modernizarea drumurilor - Buletinul Oficial nr. 136 din 27 decembrie 1975;
- Legea 13/1974 a drumurilor - Buletinul Oficial nr. 107 din 31 iulie 1974, cu modificarile ulterioare;
ART. 611
Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.
ART. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
ART. 613
Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.
ART. 614
Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.