avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acord vecini amplasare imobil langa gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acord vecini amplasare imobil langa gard

Salut,

Am achizitionat un teren.
Cateva detalii din care vor decurge intrebarile:
- vecinul are 100 de ani, are discernamant la o discutie
- vecinul are un imobil la limita proprietatii, catre mine (max. 30-40cm)
- copiii lui (mostenitorii) vor sa vanda imediat ce moare tatal lor si din acest motiv nu vor sa semneze nimic care sa faca proprietatea indezirabila / greu vandabila

Ce as vrea eu:
- sa semneze vecinul o hartie ca este de acord sa construiesc la aceeasi distanta de gard ca si ei, eventual sa pot face si ferestre (chiar si netransparente) spre terenul lor

Intrebari:
- are o valoare juridica hartia respectiva - semnata la notar (referitor la distanta si vedere) daca in codul civil am gasit reglementari specifice?
- daca vecinul nu va vrea eu ce pot sa fac legat de distanta imobilului lui? Exista vreun principiu legat de reciprocitate care sa se aplice in acest caz?
- am primit acordul verbal al mostenitorilor sa construiesc cum vreau, insa are vreo valoare?
- avand in vedere ca vecinul are 100 de ani, semnatura lui, chiar daca o obtin cu greu, poate fi contestata datorita varstei / starii mentale pe care ar putea-o invoca unul/mai multi mostenitori? Are vreo valoare daca o contrasemneaza si un mostenitor?

ART. 610
Cel ce face un put sau o privata langa un zid comun sau nu; cel ce vrea sa cladeasca un camin sau o vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin*) de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente**) si obiceiuri particulare asupra unor obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente***) spre a nu aduce vatamare vecinului.
---------------
*) Depozit.
**) Dispozitii normative speciale.
***) Dispozitii normative speciale.

---------------
Cu privire la executarea constructiilor, a se vedea:
- Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 165 din 7 august 1991;
- Legea nr. 37/1975 privind sistematizarea, proiectarea si realizarea arterelor de circulatie in localitatile urbane si rurale - Buletinul Oficial nr. 82 din 6 septembrie 1978;
- Legea nr. 43/1975 pentru stabilirea normelor privind proiectarea, construirea si modernizarea drumurilor - Buletinul Oficial nr. 136 din 27 decembrie 1975;
- Legea 13/1974 a drumurilor - Buletinul Oficial nr. 107 din 31 iulie 1974, cu modificarile ulterioare;

ART. 611
Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.
ART. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
ART. 613
Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.
ART. 614
Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
flaviusro, utilizator

Alte discuții în legătură

Distanta intre casa mea si cea pe care o construieste vecinu vasilegurea vasilegurea in fata casei mele vecinul construieste o casa cu etaj simansarda inalta de vreoi10m la ce distanta poate construi fata de peopeietatea mea,a construit la 50 ... (vezi toată discuția)
Intretinerea peretelui casei in hat cu vecinul romeo mart romeo mart Am un imobil in care peretele vecinului este pe hat (la limita de proprietate asa incit peretele este linie de hotar . De la peretele casei este gradina ... (vezi toată discuția)
Vecinul meu construieste o casa ce distante trebuie sa respecte fata de hotar si ce conditii Constantini C Constantini C eu stau pe o straduta cu multe case vechi un vecin vrea sa construiasca pe terenul sau ........ce distante trebuie sa respecte pt a nu ma afectat cum sa ma ... (vezi toată discuția)