avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma

Sunt insarcinata in 3 luni si angajata cu contract de munca norma intreaga -perioada nedeterminata din luna iulie 2009 dar firma nu a mai platit contributiile la sanatate, pensii si somaj din luna decembrie 2009. Incepand cu luna iulie 2010 am si contract de drepturi de autor la o alta firma si trebuie sa-mi platesc contributiile la sanatate, somaj si pensii.Am inteles ca in conditiile in care firma nu a platit contributiile la sanatate eu nu beneficiez nici de spitalizare nici de concediu medical. Imi este teama ca nu o sa beneficiez nici de indemnizatie de crestere copil. Va rog mult sa-mi spuneti ce trebuie sa fac sa nu ma trezesc descoperita. Este exclus dialogul cu angajatorul si convingerea lui sa-mi plateasca macar mie taxele.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:03, 28 Ianuarie 2011
ana_anisoara a scris:

Sunt insarcinata in 3 luni cu taxele neplatite de firma

ne pare rau,:O dar mai mult ca sigur taxele neplatite de firma, vor contesta paternitatea copilului dvs....B-)va trebui sa dati in judecata firma, dupa ce in prealabil o reclamati la ITM si la parchet pentru ca acele taxe sunt retinute la sursa fapt ptr care e caz penal si va raspunde patronul firmei
1. Din Legea 19/2000:
Art. 146. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri şi nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale, reţinută de la asigurat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 147. - Completarea formularelor tip privind contribuţia de asigurări sociale de către funcţionar cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stagiul de cotizare sau contribuţia de asigurări sociale ori efectuarea de cheltuieli nejustificate din bugetul asigurărilor sociale de stat constituie infracţiune de fals intelectual şi se pedepseşte potrivit prevederilor Codului penal.

2. Din Legea 95/2006:
Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
Art. 304. - Completarea declaraţiei prevăzute la art. 215 alin. (2) cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stadiul de cotizare sau contribuţiile faţă de fond, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

3. Din Legea 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

4. Asadar avem cadrul legal pentru pedepsirea angajatorilor care retin contributiile pe statul de plata si nu le vireaza pe destinatii. dar nu am vazut nici CNPAS, nici CASS, nici ANOFM sa-i de in judecata si sa recupereze sumele.
5. Iar noi, salariatii trebuie sa pierdem drepturile legale fara a ne putea apara.
6. De indemnzatie pentru CCC veti beneficia deoarece ea nu este conditionata de plata contributiilor sau a impozitelor ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile.
7. OUG 158/2005 spune ca:
Art. 3 - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
8. In consecinta adresati-va Casei de Asigurari de Sanatate si intrebati daca si-a facut datoria sa incaseze banii si cum va poate ajuta sa beneficiati de indemnizatie de concediu medical sau de maternitate si de servicii medicale.
Am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva va multumesc din suflet!
Anul 2008-2009 pana in septembrie 2010 am lucrat cu carte de munca in luna septembrie mai exact pe 08.09.2010 am plecat din firma in luna octombrie am ramas insarcinata imi doresc foarte mult copilul pentru ca am facut multe tratamente grele.In luna ianuarie 2011 m-am angajat contractul l-am semnat cu data de 17.01.2011 se poate face ceva sa beneficiez si eu de indemnizatia de la stat nu sunt multi bani dar decat deloc ma multumesc si cu aceeia. Va multumesc si astept raspuns!
1. E o lipsa de 4 luni de zile in care nu ati avut venituri profesionale impozabile si nici perioade asimilate acestora.
2. Cititi OUG 111/2010, art.2, poate gasiti ceva sa se potriveasca cu ce ati facut dvs. in aceste 4 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)