avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme legate de acoperisul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme legate de acoperisul blocului

Buna ziua , v-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu urmatoare problema :
Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 4 etaje caruia i sa pus un acoperis nou deoarece prin cel vechi ploua in interiorul apartamentelor si pe hol. Valoarea investitiei a fost de 30000 lei.Blocul are 20 de apartamente iar eu am platit 1500 lei.
Vreau sa stiu va rog daca avand in vedere ca stau la ultimul etaj trebuie sa platesc o suma mai mare decat restul locatarilor.(daca se poate sa-mi spuneti va rog si legea care stabileste cuantumul de cotizatie )
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:34, 2 Septembrie 2010
Orice reparatie care se face in bloc se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, adica in functie de suprafata.
HG 1588/2007:
C. Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominium aflate în proprietate comună. Prin toţi proprietarii din cadrul asociaţiei de proprietari se înţelege toţi proprietarii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, membri sau nemembri ai asociaţiei de proprietari.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Acum depinde si de ce hotarare s-a luat in adunarea generala a asociatiei din care faceti parte. Exista posibilitatea ca proprietarii sa fi decis in adunarea generala ca cei aflati la ultimul etaj sa contribuie cu o suma mai mare tinand cont ca benficiaza in mod direct de acea investitie.
O hotarare a adunarii generale, chiar daca s-ar fi luat, in sensul ca proprietarii de la ultimul etaj sa plateasca mai mult decat ceilalti cu aceeasi cota-parte indiviza, contravine legilor in vigoare.
Nu exista impartiri de cheltuieli de reparatii pe criterii de asezare in bloc, pe colt, la ultimul etaj, la parter, ci toata lumea cu suprafete egale plateste aceeasi suma.

Terasa nu este proprietatea cuiva anume, ci este a tuturor si daca ea nu este corect facuta si se infiltreaza apa de ploaie prin crapaturi nu este vina si nici responsabilitatea celor de la ultimul etaj, ci a tuturor proprietarilor.

Si daca e vorba de o responsabilitate, aceasta se transforma in practica in bani pentru reparatie sau in raspunderea in justitie prin reprezentantul lor, asociatia de proprietari.Aceasta nu poate fi mai tare decat legea, iar daca s-a hotarat asta puteti contesta in justitie in termen de 45 de zile.

Sfatul meu este sa faceti presiune pe conducerea asociatiei sa puna lucrurile in ordine, conform legii.

Deci nu, nu trebuie sa platiti mai mult, indiferent ce hotarare s-ar fi luat in asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie terasa bloc,infiltrai prin tavan la ultimu etaj parlac parlac Buna ziua,administratoru nea anutat ca locatari de la ultimu etaj au infiltrati in apartamente prin tavan si ca trebuie facuta terasa de deasupra pe bloc ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari AndraB90 AndraB90 Buna ziua . Am si eu o nelămurire. Mama mea este obligată de asociația de locatari sa plateasca o suma de 1700 lei pentru reparațiile de pe bloc . 1700 de ... (vezi toată discuția)
Modernizarea si reabilitarea liftului Xulescu123 Xulescu123 Buna ziua,stau la parter,si acum se fac lucrari la lift,este normal sa plates pentru 3 persoane parte din cheltuieli,tinand cont ca nu folosesc acest lift? Ce ... (vezi toată discuția)