Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect al activitatii mele din ultimii ani. Am fost pensionat de boala in urma unei operatii de hernie de disc cu pareza, in anul 2006, din acel an am urmat cursurile facultatii de topografie pe care am absolvit-o in anul 2009. Ca inginer topograf, pentru a ma autoriza in lucrari topocadastrale am avut nevoie de 1 (un ) an vechime ca inginer topograf, astfel incat m-am angajat, cu jumatate de norma - legea nu-mi permitea norma intreaga la gradul de pensionare - astfel ca in luna septembrie 2010 as avea un an de vechime ca inginer topograf.
Va rog sa ma lamuriti daca se considera acest interval , prestat cu jumatrate de norma, ca vechime de un an in cartea de munca.
Va multumesc mult!
Cu stima !
ca sa ai un punct la pensie trebuie sa ai salariu de valoarea salariului mediu brut socotit in perioada respectiva. Anul acesta valoarea smb este de 1836 lei = 1 punct de pensie si acum socotiti valorile date de dvs respectiv 2000 si 200. Cit reprezinta 200 din 1836 lei ?
De prin 2004, daca nu ma insel, s-au abrogat prevederile din Codul muncii, potrivit cu care angajatii cu nora partiala de timp beneficiau de drepturi raportat la norma de timp efectiv lucrata. De la aceeasi daa s-a raliat si legislatia in domeniul prestatiilor sociale la aceleasi prevederi, adica se vb de stagiu de cotizare.
Asa se face ca, spre ex, pana in 2004 pers cu CIM partial nu beneficiau de ccc (sau tb sa aiba dublu sau triplu, dupa caz, timp lucrat ca sa poata beneficia de ccc) de la aceasta data, resp 2004, nemaifiind probleme, motivarea fiind tocmai cea pe care am dat-o mai sus.
Cand vorbeam de 200 si 2000 lei ma refeream la contributii lunare, nu la salarii.
Pe de alta parte, ceea ce sustineti dv nu prea are logica. Eu am contracte de munca ce insumeaza 16 ore/zi. Asta presupune, din ce sustineti dvs., ca ar trebui sa ies la pensie la jumatate din varsta, pt ca daca ar fi sa se calculeze in functie de timpul lucrat, nu de stagiul lucrat, eu imi fac stagiul de doua ori mai repede.
Intrebarea initiala era in legatura cu stagiul profesional - vechimea in profesie.
Ar fi interesant de argumentat cu privire la parerile emise in acest sens, nu cu privire la vechimea in munca pentru pesie.