avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de instalare

Mi-am "prins urechile" in Legea 76/2002si am nevoie de ajutor.Am absolvit facultatea in vara.M-am inscris la AJOFM-ul unde imi am domiciliul stabil.In tentionez sa imi gasesc un loc de munca la mai mult de 50km de localitatea de domicilliu.Am inteles ca indemnizatia de somaj o voi primi doar din octombrie.In lege scrie ca "somerii care primesc indemnizatie beneficiaza de prima".deci sa astept pana in octombrie?
SI MAI ALES: Daca ma inscriu la un program de masterat,voi mai beneficia de prima(de indemnizatia de somaj stiu ca nu mai poate fi vorba)?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
Alina Cretu, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:33, 4 Septembrie 2010
Daca va angajati la mai mult de 50 km de domiciliu dumneavoastra din somaj , beneficiati de prima de instalare - 5 salarii medii daca nu ma insel. Atentie sa va angajati pe o perioada mai mare de un an sau nedeterminata. Veti fi obligata sa lucrati la acea unitate cel putin un an , altfel vi se va cere banii inapoi , insa nu si daca eventuala desfacere a cm vine numai din initiativa angajatorului si nu din culpa dumneavoastra. Asadar este bine sa mai asteptati putin, sa vi se faca prima plata a indemnizatiei de somaj , apoi demarati formele de angajare. Bafta!
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
Lacramioara Constantin, Practician in insolventa
1. Din Legea 76/2002:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
...
2. Indicatorul social de referinta = 500 lei.

3. Pentru dvs. este interesanta si alta oferta, tot din legea 76/2002:
Art. 73.1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

4. Deocamdata Legea 76/2002 nu recunoaste masteratul ca forma de scolarizare
care sa impiedice primirea indemnizatiei de somaj. Dar e bine sa intrebati si la AJOFM.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Reprezentanti AJOFM m-au informat ca in cazul in care ma voi inscrie la masterat,NU voi mai benefia de indemnizatia de somaj.
In cazul acesta,nu voi mai beneficia nici de prima de instalare (daca imi schimb domiciliul)?Inca nu sunt pe deplin lamurita.
1. De aceea v-am spus sa intrebati la AJOFM. S-ar putea sa aiba ceva instructiuni necunoscute de mine si nepublicate in M.O.
2. Mai mergeti o data la AQJOFM si cereti sa va spuna baza legala (ar fi bine sa va dea in scris) sa vedem daca au dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de instalare proaspat absolvent al facultatii Andrei Gica Andrei Gica In ce consta prima de instalare pe care un angajator trebuie sa i-o acorde angajatului la angajare, in conditiile in care respectivul angajat este proaspat ... (vezi toată discuția)
Prima de incadrare ContSters160754 ContSters160754 buna seara!. care sunt conditiile pentru prima de incadrare?.nu cea de instalare. va multumesc. (vezi toată discuția)
Angajare in timpul somajului gabrielabastea gabrielabastea daca te angajezi in timpul somajului mai beneficiezi de vreo facilitate? ms (vezi toată discuția)