avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... refuzul primirii procesului verbal: consecinte
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

refuzul primirii procesului verbal: consecinte

Ordonanta nr. 2/2001 (actualizata), privind regimul juridic al contraventiilor
..........................................................................................................


CAPITOLUL III

Aplicarea sanctiunilor contraventionale
Art. 21. - (1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
(2) Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
(3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.
Art. 22. - Abrogat.
Art. 23. - (1) In cazul in care prin savarsirea contraventiei s-a cauzat o paguba si exista tarife de evaluare a acesteia, persoana imputernicita sa aplice sanctiunea stabileste si despagubirea, cu acordul expres al persoanei vatamate, facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal.
(2) Daca nu exista tarif de evaluare a pagubei persoana vatamata isi va putea valorifica pretentiile potrivit dreptului comun.
Art. 24. - (1) Persoana imputernicita sa aplice sanctiunea dispune si confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii. In toate situatiile agentul constatator va descrie in procesul-verbal bunurile supuse confiscarii si va lua in privinta lor masurile de conservare sau de valorificare prevazute de lege, facand mentiunile corespunzatoare in procesul-verbal.
(2) In cazul in care bunurile nu se gasesc contravenientul este obligat la plata contravalorii lor in lei.
(3) Agentul constatator are obligatia sa stabileasca cine este proprietarul bunurilor confiscate si, daca acestea apartin unei alte persoane decat contravenientul, in procesul-verbal se vor mentiona, daca este posibil, datele de identificare a proprietarului sau se vor preciza motivele pentru care identificarea nu a fost posibila.




Art. 25. - (1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia.(3)
In situatia in care contravenientul a fost sanctionat cu amenda, precum si daca a fost obligat la despagubiri, o data cu procesul-verbal, acestuia i se va comunica si instiintarea de plata . In instiintarea de plata se va face mentiunea cu privire la obligativitatea achitarii amenzii la institutiile abilitate sa o incaseze, potrivit legislatiei in vigoare si, dupa caz, a despagubirii, in termen de 15 zile de la comunicare, in caz contrar urmand sa se procedeze la executarea silita.
Art. 26. - (1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Intrebarea mea este urmatoarea: agentul constatator este politia Craiova.Unitatea trimite copia pv prin posta in termen legal.Contravenientul refuza primirea plicului.Politia Craiova primeste retur copia pv.in continuare inainteaza cu adresa copia pv la Politia Tg.Jiu si solicita afisarea pe usa domiciliului contravenientului.
Politia Tg.Jiu efectueaza operatiunea de aafisare si trimite pv-ul intocmit , semnat de martor,la politia Craiova............
Doresc sa stiu............Politia Tg.Jiu are calitate de agent constatator deoarece a indeplinit operatiunea de afisare a copiei pv sau se incalca prevederile Ordonantei 2/2001???????

.......................................................................................................................
Cel mai recent răspuns: allexandru83 , utilizator 00:55, 11 Septembrie 2010
1. Editati-va, va rog, mesajul scotand din el toata poliloghia extrasa din OG 2/2001, afara de chestiunile care intereseza strict speta.
2. Porniti de la o premisa gresita: Va inchipuiti ca cel care se poarta cu vadita rea credinta poate sa smechereasca legea daca are un avocat istetz. Fals. In 9 cazuri din 10 reaua credinta este sanctionata.
3. Daca prima comunicare s-a facut recomandat iar contravenientul a refuzat primirea ... Pa! Cealalta comunicare este doar un exces de zel savarsit de politie care dorea sa va aduca la cunostinta ca ati fost amendat.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
NU ARE CALITATE DE ORGAN CONSTATATOR CI DE AGENT PROCEDURAL . DECI :
- procesul verbal de contraventie vi s-a comunicat procedural.
- a fi organ constatator inseamna ca respectivul organ sa fi fost . cel putin de fata la comiterea contraventiei de catre dvs. , adica sa poata constata fapta. Ori Politia Targu Jiu nu poate face acest lucru . Procedura comunicarii poate fi si prin afisare . Copia procesului verbal fiind returnata ,
prin excesul de zel al postasului
, probabil convins de contravenient, nu s-a efectuat comunicarea , conform legii. Astfel ultima solutie a fost folosirea agentului procedural POLITIA Tg. Jiu , calitate care nu poate fi contestata. Imi pare rau d-le contravenient daca raspunsul nu va convine , insa asta e legea si nu cautati portite de eludare ( fentare ) ..... :)) -solutia : platiti amenda .
legea spune ca aceasta comunicare o face agentul constatator si nu un eventual agent procedural........va rog sa-mi spuneti actul normativ care ofera unui politist de ordine publica sa fie,,,,agent procedural,, in favoarea agentului constatator
de ce Ordonanta 2/1991 nu prevede expres o asemenea cale de comunicare a p.v-ului????
Definitie : Agentul procedural este persoana sau angajatul care se ocupa de transmiterea actelor de procedura si citatiilor, procese verbale etc , ,transmise de catre instanta, organ de cercetare penala, organ de aplicare a legii in Romania, catre destinatarii acestora persoane fizice si juridice.
De fapt acesta face munca de curierat.
In situatia de mai sus agentul constatator va face comunicarea procesului verbal prin una din caile care ii stau la dispozitie. NU ARE IMPORTANTA CALEA , CI COMUNICAREA COPIEI PROCESULUI VERBAL. Deci agentul constatator :
1. poate sa comunice personal procesul verbal prin deplasarea la Tg. Jiu ... daca-si permite :)) ( nu este ilegal )
2. poate sa apeleze la agentul procedural "POSTA ROMANA" , "POSTA PRIVATA" , "POSTA RAPIDA" , ETC.... in functie de dorinta (suma de bani) pe care o are de investit in activitatea de comunicare a copiei procesului verbal.
3. in situatia de mai sus a apelat la un angajat al aceleiasi institutii care a nu a facut altceva decat comunicarea copiei procesului verbal, lucru pe care il prevede OG 2/2001 .
raspunsul dvs.este nemultumitor......nu a-ti raspuns la intrebarile adresate de mine....

Alte discuții în legătură

Anulare pv contraventie north north Buna ziua, In data de 17.01.2015 am fost oprit la Comarinic de catre un agent al Politiei Comarnic pentru ca am calcat peste marcajele rutiere. Am refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Amenda miturusanda miturusanda Dupa 32 de zile de la o presupusa afisare , am gasit pe la usa apartamentului un plic in care era o amenda pentru neplata uni taxe de parcare , Amenda era ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)