Care sun ultimele reglementari dupa care se calculeaza cuantumul ajutorului de somaj? Exista o limita superioara pentru cei care la pierderea locului de munca au salarii mari?
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Inceand cu data de 03.iulie.2010, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste ori se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite potrivit legii se diminueaza cu 15% - art. 5din Legea nr.118/2010.
Sa inteleg ca eu daca am un salariu brut de 6000 RON si o vechime de 25 de ani voi primi 75% din 650 RON sau cat dracului este minimul pe tara, plus 10% pentru ca am vechime peste 20 de ani si apoi diminuat cu 15 % ca asa a vrut Basescu ?
Intreb asta pentru ca am vazut in primavara la televizor ceva despre somerii de lux unde era o lista cu fosti directori parca de la Romtelecom si de la ROMAVIA care primea ajutoare de somaj de zeci de mii lei noi.
Era oare numai un subiect de presa? Nu cred , pentru ca dadeau nr de dosar, nume etc.
1. Acel 10% este foarte mult pentru un fost salariat care a avut, sa zicem, o medie de 25.000 lei pe luna.
2. Asta inseamna 450 lei + 2500 lei = 2950 lei, suma care se diminueaza cu 15% si tot ramane o indemnizatie de somaj "de lux".
Cu tot respectul domnule Tudor Valeriu, dar imi permit sa va contrazic putin la zerouri.
Eu vorbeam de un salariu net de 6000 RON adica 60 mil brut, care inseamna cca 4200 adica 42 mil net care dupa parerea mea este un salariu maricel in Romania si care a cotizat de-a lungul anilor la somaj cu sume foarte mari.
Dumneavoastra faceti acei 10 % dintr-un salariu de 25 000 lei.Nu stiu la ce fel de lei va referiti.Daca e vorba de RON atunci va intreb cati romani au 250 mil/luna salariu ?
E normal ca daca am cotizat la somaj avand 250 mil salariu, sa am si un ajutor de somaj pe masura.
Daca gresiti la zerouri si va referiti la 25 mil vechi adica 2500 RON, atunci 10% din 2500 RON face exact 250 RON adica atat cat castiga o prostituata pe centura capitalei intr-o dupa amiaza ploioasa.
Mergand mai departe si adunand acesti 250 RON cu ,,baza" de 75% din minimul pe economie adica cu 450 RON , rezulta fabuloasa suma de 700 RON/luna.
Daca pentru dumneavoastra asta inseamna somaj de lux, atunci eu care am avut nu 2500 ci 6000 lei salariu sunt privilegiatul sistemului.
Sa traiti bine!