avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... trecere de la norma de venit la venit real
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

trecere de la norma de venit la venit real

Buna ziua,
am PFA cu norma de venit infiintat in ianuarie 2010 , doar ca eu pana in acest moment nu am realizat nici jumatate din norma de venit si nici nu am sperante ca o sa le realizez, as vrea sa trec pe venit real , nelamuririle mele constau in :
1. pasii care trebuie facuti pentru a putea trece de la norma de venit la venit real
2. cand trebuie sa fac acesti pasi (doar la sfarsitul anului? ) sau pot si acum daca doresc ?

Va multumesc si va doresc o zi buna !
Cel mai recent răspuns: ionel12 , utilizator 14:08, 5 Septembrie 2010
Trecerea la determinarea venitului net în sistem real este reglementata de Codul fiscal, art. 51:
(1) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 48.
(2) Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil.
(3) Cererea de opţiune pentru stabilirea venitului net în sistem real se depune la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate şi în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal
Va multumesc pentru raspunsul complet oferit .
As mai avea insa o nelamurire, in cazul in care o sa optez pentru venit net in sistem real o sa am nevoie sa angajez un contabil sau pot sa imi tin singur contabilitatea ? Tin sa mentionez ca am terminat liceul economic si am un atestat in acest domeniu :)
O zi buna !
Va puteti tine singur contabilitatea.
Aceasta se conduce in partida simpla conform OMFP nr. 1040/2004.
Va multumesc, o zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare impozitare pfa avas avas Buna seara Daca ma inregistrez ca PFA platitor de impozit in sistem real , mai pot schimba impozitarea pentru norma de venit?Si invers. Multumesc (vezi toată discuția)
Declaratia privind venitul estimativ carmadara carmadara Am si eu o nelamurire in aceasta problema : o persoana fizica autorizata constituita in februarie 2008 nu a depus la infiintare declaratia 220 . Acum la ... (vezi toată discuția)
Sistemul de activitate intr-o intreprindere individuala Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va intreb : Exista vreun articol de lege , in cazul intreprinderilor individiale, care sa oblige un contribuabil sa lucreze ... (vezi toată discuția)